România normală, ca slogan!

Victor Nafiru

Săptămâna trecută, la Caransebeș s-a desfășurat un bal caritabil, banii strânși cu această ocazie, 75.000 de lei, au ajuns la spitalul municipal,  care se confruntă cu probleme majore. Inițiatorii,  Asociația Salvați Spitalul Caransebeș și Primăria Caransebeș, au vrut, și au reușit, să trezeazscă la viață spiritul de solidaritate al unei comunități cunoscută în trecut prin astfel de acțiuni caritabile. A surprins numărul mare al tinerilor, precum și diversitatea preocupărilor celor prezenți: oameni de afaceri, profesori, medici, politicieni, dar și oameni simpli care au înțeles importanța și necesitatea de a se implica într-o cauză atât de generoasă.

Apropos de politicieni. A surprins lipsa liderilor PNL Caransebeș. Cu excepția Andrei Pleșa, despre care în târg se vorbește că va fi candidatul liberalilor la primărie, a doi consilieri județeni: Ioan Cojocariu și Dumitru Rujan, ceilalți fruntași liberal au cam lipsit. Mă refer la Andrei Ungur, președintele organizației municipale, viceprimarul Marius Isac, care s-a scuzat că, de regulă nu participă la astfel de sindrofii, Ovidiu Chimigeriu, ceilalți consilieri locali și județeni. Desigur, fiecăruia i se poate întâmpla să i se facă rău dimineața, să-l supere fierea și ficatul, să-l doară capul toată ziua, să i se facă greață de la nu știu ce mâncare, iat toate acestea să-l împiedice să iasă din casă, să se deplaseze, să relaționeze cu cei din jur. Doar că, în cazul liberalilor gugulani nu se poate vorbi de o indigestie în masă, ci de ceea ce s-a vehiculat pe surse: că de la partid s-a transmis să nu se participe la bal, pe motiv că acesta a fost organizat de primărie și Felix Borcean, camaradul lor căzut în dizgrație. Altfel spus, să-l fi lăsat pe Felix să-și fi rupt gâtul, iar ei să le arate oamenilor că primarul nu este bun de nimic.

Aș vrea să cred că lucrurile nu au stat chiar așa. Că „boicotarea“ acțiunii caritabile cu scopul de a-l pune pe Felix Borcean într-o postură ingrată nu a fost decât o cleveteală la adresa unor politicieni responsabili. Că nu s-a coborât în așa hal ștacheta fair-play-ului în politică. Că astfel de lucruri se fac cu creierul și nicidecum sub imperiul emoțiilor și a „indicațiilor“ transmise de alții. Că politicienii tineri din Caransebeș nu au devenit simple marionete în mâinile unor păpușari, ale căror spectacole devin ridicole și hidoase în același timp.

Dar dacă lucrurile țin totuși de o conspirație, liberalii ar trebui să știe că astfel de practici îi dezonorează și îi descalifică în fața comunității pe care o scot în față din patru în patru ani, cu prilejul alegerilor. Că, sloganul cu o Românie normală nu li se potrivește. Ca să demonstreze că nu este așa, au ocazia să organizeze la rândul lor o astfel de acțiune caritabilă, că tot au ajuns la Putere, unde-i cald și bine!