Reşiţeni îngrijoraţi din zona Zadei se plâng primarului Ioan Popa

aleea zadei

Am primit la redacţie o scrisoare deschisă, în care un reşiţean, în numele locuitorilor din zona Aleii Zadei şi din împrejurimi, semnalează primarului Reşiţei o problemă cu care se confruntă în ultimul timp. Redăm în continuare scrisoarea, aşa cum ne-a fost trimisă:

„Scrisoare deschisă domnului primar POPA IOAN

Stimate domnule primar, recenta dumneavoastră decizie de schimbare a destinației imobilului Cămin 2 din incinta Colegiului Tehnic Reșița, pentru a reloca 20 familii din Mociur, este de natură să provoace maximă îngrijorare în rândul locuitorilor din zona Zadei, Poliție, Ateneu, Moroasa II, în condițiile, în care în zona Zadei sunt și locuințe sociale, îşi desfăşoară activitatea și Fundația Humanitas Pro Deo, în concluzie suficiente persoane aflate în risc social, precum şi un număr important de societăţi comerciale. Consider că dacă în fiecare cartier al orașului ar fi relocate 2, 3 familii, problema ar fi rezolvată. Dacă locuitorii din zona Minda refuză să îi accepte, cei din strada Oituz la fel, considerați că este bine să îi „aruncați” pe toți în zona Poliției, unde așa cum am arătat mai sus sunt deja suficienți locuitori catalogați ca „aflați în risc social”. Întreprinzătorii din zonele menționate, și ei aducători de venituri, prin taxele și impozitele plătite către bugetul local sunt foarte nemulțumiți. Și în aceste zone sunt oameni care muncesc, care au creat locuri de muncă și care aduc plus de valoare orașului nostru. Un oraș, domnule primar, pe care ar trebui să-l apărați, un oraș pe care încercați să-l faceți să arate mai bine, să ofere mai multe oportunități, să-i susțină pe cei care au curajul de a deveni antreprenori. Nimeni nu a luat în calcul faptul că nu pot fi relocați toți la un loc, au reușit să distrugă Mociurul, acum să distrugă un alt cartier? Dacă sunt împărțiți în toate cartierele orașului, în mod echitabil, poate vor reuși să se adapteze și să se plieze pe modelul de viață al cartierului în care locuiesc. Probabil că și micile afaceri din zonă vor avea de suferit.

Si nu suntem la prima experiență neplăcută, pe Aleea Zadei existând deja o mulțime de apartamente în care locuiesc famili asistate social. În spatele garajelor, la izvor este un adevărat focar de infecție, mizerie, la locul de depozitare a gunoiului își duce traiul un cetățean care trăiește într-o mizerie cruntă, caută în gunoi și înșiră toate gunoaiele în jurul containerelor pe jos, consumă alcool și înjură, adresează cuvinte obscene celor care trec pe acolo, este mereu vizitat de alți concetățeni, toți își fac nevoile fiziologice tot acolo.

Nu se poate să îi relocăm rapid în Lunca Pomostului, că ăia oricum mai au destui asistați social și ei nu comentează, îi punem în fața faptului împlinit, nu discutăm cu ei și nici nu le solicităm punctul de vedere, doar pentru că în alte zone nu sunt doriți și locuitorii se scandalizează.

Domnule primar, dezvoltarea unei comunități nu se poate face în aceste condiții, în afara unui mediu de viață sănătos, sigur și prosper.

Consider că cea mai importantă este siguranța noastră și a familiilor noastre, iar administrația locală trebuie să conștientizeze că persoanele conflictuale și cercetare cu legea nu vor fi acceptate în comunitatea care trăiește în aceste zone. La fel și mediul de afaceri se bazează, în orice stat civilizat, pe micul întreprinzător, pe acel segment al întreprinderilor mici și mijlocii care creează clasa de mijloc. Vă solicit, în mod public, să acceptați ideea că primăria, consiliul local, trebuie să sprijine populația, inițiativa privată și nu să se constituie într-o frână permanentă în calea acesteia.

Și vă invit, stimate dl primar, ca, înainte de a lua decizii, să stați de vorbă cu cetăţenii care locuiesc sau au societăţi comerciale în aceste zone. Așa, poate veți afla care le sunt problemele și cât de multă nevoie e ca locuitorii acestui oraș să se simtă în siguranță iar Reșiței să i se redea faima și demnitatea!

Cu deosebită considerație,

Florin-Viorel Țurcaș, în numele locuitorilor din zona Aleea Zadei și împrejurimi”