Reșița se apropie de 7,5 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Ce restricții se impun la atingerea acestui prag

62120714 e1619512229337

Potrivit Instituţiei Prefectului-Judeţul Caraş-Severin, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut exponenţial la nivelul judeţului şi în municipiul Reşiţa. Astfel, luni, 4 octombrie, în judeţ au fost raportate 1.100 de cazuri în ultimele 14 zile (20.09.2021-03.10.2021) şi a fost înregistrată o incidenţă de 3,51/1.000 de locuitori. În municipiul Reşiţa, la aceeași dată,, au fost raportate 527 de cazuri Covid-9 în ultimele 14 zile şi a fost înregistrată o incidenţă de 6,35/1.000 de locuitori, iar astăzi 11 octombrie, incidența pe județ este de 4,44, iar la nivelul municipiului este de 7,46.

„În acest sens, semnalăm faptul că este iminentă trecerea la un nou prag, de 7,5, în municipiul Reşiţa, ceea ce impune instituirea unor noi restricţii, sens în care facem apel la cetăţenii municipiului Reşiţa să respecte normele igienico-sanitare şi să se vaccineze, pentru sănătatea lor şi a celor din jur. Acestea sunt singurele mijloace de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, dar şi modalitatea de evitare a aplicării de restricţii“, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului.

Principalele restricţii la o incidenţă mai mare de 7,5/1.000 de locuitori sunt:

1. purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise şi închise;

2. interdicţia de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în toate zilele săptămânii, în intervalul orar 20,00 – 5,00, cu excepţia persoanelor vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi a persoanelor trecute prin boală, care se află în perioada cuprinsă între a-15-a zi şi a-180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Celelalte persoane pot circula pe baza adeverinţei eliberată de angajator sau a declaraţiei pe proprie răspundere, completată în prealabil, pentru motive bine întemeiate.

3. se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 – 22,00;

4. unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară

5. activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 24,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Prefectul Cristian Gâfu a ținut să sublinieze faptul că respectarea normelor igienico-sanitare şi vaccinarea reprezintă singura modalitate prin care putem scădea incidenţa şi prin care pot fi ridicate restricţiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × three =