Reguli şi condiţii pentru reluarea şcolii în sistem fizic, începând cu 8 februarie

fetita la scoala

Astăzi, 5 februarie 2021, ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au susținut o conferință de presă privind reluarea școlii în sistem fizic, începand cu data de 8 februarie, respectiv prezentarea ordinului comun care aprobă criteriile sanitare.

Ministrul Educației declară că, în cazul copiilor din ciclul primar, la primul caz confirmat pozitiv de infectare cu COVID-19, se vor suspenda cursurile pentru 14 zile. În cazul ciclului gimnazial și liceal, lucrurile stau puțin diferit, în sensul că, la primul caz pozitivat, se va demara o anchetă epidemiologică, se vor efectua testări și analize DSP, care în funcție de rezultat vor determina suspendarea cursurilor sau continuarea acestora până în momentul confirmării unui al doilea caz, lucru care cu siguranță va determina suspendarea cursurilor pentru 14 zile.

O mențiune foarte importantă făcută de ministrul Educației este aceea că elevii cu vulnerabilități care îi împiedică să participe fizic la cursuri, care au prezentat adeverințe medicale în primul semestru, nu sunt obligați să își reînnoiască adeverințele respective, acestea rămânând valabile. De asemenea, eventualele viitoare adeverințe vor putea fi trimise online către profesori și diriginți. O a doua categorie de vulnerabilități este reprezentată de copiii care au în familie persoane cu vulnerabilități cronice, lucru care duce la recomandarea ca elevii respectivi să nu participe fizic la ore. O a treia categorie este cea a elevilor care prezintă cele mai mici simptome specifice, fiind recomandat a nu fi trimiși în școli, aceștia urmând să fie scutiți de ore, fiind nevoie de un simplu anunț către profesor sau diriginte.

Alte două categorii se referă la cadrele didactice care prezintă afecțiuni cronice, sau cele mai mici simptome specifice, în ambele cazuri orarul urmând a fi adaptat de către managementul fiecărei școli, în așa fel încât programul să fie împărțit în zile de prezență fizică și, în cazul în care profesorii nu pot fi prezenți, și nici înlocuiți, în zile de școală online.

De asemenea, Cîmpeanu menționează și regulile care vor trebui respectate pe parcursul celui de-al doilea semestru. Se pune mare accent pe reguli precum distanțarea fizică, de minimum un metru, precum prevede ordinul de ministru, și se preconizează că, în lipsa elevilor care sunt în situațiile speciale menționate anterior, spațiul va fi destul de mare pentru a menține această distanță dorită. De asemenea, lucruri esențiale de respectat sunt purtarea măștii permanent și aerisirea frecventă a încăperilor. Vor avea loc controale cu privire la respectarea regulilor.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, anunță că toate regulile menționate anterior vor fi aplicate practic printr-un Ghid al școlilor sigure, un ghid care va fi pregătit de Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Educației și va cuprinde reguli simple de urmat de către părinți, precum evaluarea copiilor acasă și păstrarea lor acasă în cazul celor mai mici simptome specifice COVID-19. De asemenea, va fi necesar ca părinții să își exprime acordul informat cu privire la testare, care va exista pe pagina Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății, în formular-tip. În cazul în care părinții nu își vor da acordul, se va notifica medicul de familie al copilului respectiv. Voiculescu declară că vor exista teste antigen, teste rapide la nivelul școlilor, o parte fiind deja distribuite, altele urmând a fi distribuite în perioada imediat următoare, prin Direcțiile de Sănătate Publică către fiecare unitate de învățământ, și pune accent pe importanța circuitului de raportare a cazurilor, fiecare test efectuat trebuind să fie raportat în maxim 24 de ore către Direcția de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătății subliniază faptul că nu este necesară o adeverință din partea medicilor de familie pentru începerea școlii. De asemenea, acesta subliniază importanța respectării regulilor în școli, păstrarea curățeniei și aerisirea frecventă a claselor, face apel către elevi și profesori pentru a respecta regulile, astfel încât să rămână în siguranță împreună cu familiile lor și subliniază importanța instruirii cu privire la testare, menționând că vor exista teleconferințe începând chiar de astăzi, lucru care se va realiza progresiv cu sprijinul eforturilor Direcțiilor de Sănătate Publică, la fiecare nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × two =