Protest paşnic, în faţa Parchetului, la Reşiţa: „Vrem dreptate pentru «Bordură»!”

protest bordura 1

Un protest mai neobişnuit s-a desfăşurat în această după-amiază la Reşiţa, cei aproximativ 120 de participanţi dorind să atragă atenţia organelor abilitate asupra situaţiei create după ce Adrian Borduz, poreclit „Bordură”, a fost omorât în cursul serii de marţi, după ce a fost lovit într-o altercaţie izbucnită pe Calea Caransebeşului, din municipiu. Prietenii lui Adrian Borduz au reclamat faptul că, în timp ce „Bordură” este la capela Cimitirului Nr. 8 din cartierul Govândari, cel care l-a lovit este în libertate, situaţie pe care o consideră anormală.

Tocmai de aceea, ei s-au adunat astăzi pe un teren din vecinătatea supermarketului Kaufland din Govândari, iar la ora 15 au pornit, într-o coloană de peste 20 de autoturisme care aveau lipite pe parbrize sau pe portiere afişe în format A4 cu Adrian Borduz, au ajuns la Intim, de unde au luat-o pe Calea Caransebeşului, apoi pe Str. Făgăraşului până la Renk, de unde au mers din nou pe Bd. Republicii, după care pe Bd. Al. I. Cuza, au traversat Lunca Pomostului şi s-au oprit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Coloana, care s-a deplasat în sunet de claxoane pe tot traseul parcurs, a fost întâmpinată pe Calea Caransebeşului de grupuri care aplaudau şi scandau „Dreptate!”.

Ajunşi în faţa Parchetului, protestatarii, purtând afişele pe care scria „Nu te vom uita niciodată! Bordură e tot timpul la Intim!”, s-au înşiruit paşnic şi au aplaudat în faţa clădirii, cel mai probabil goale la acea oră.

„Acolo se strânsese un grup care făcea gălăgie, au fost avertizaţi de mai multe ori de oamenii din zonă că fac gălăgie, s-o lase mai încet, iar Bordură, pe care îl ştiu de când eram mici, a ieşit şi le-a spus că are un copil de patru luni care doarme, şi atunci au sărit la bătaie. Nu am fost acolo ca să văd, dacă aş fi fost probabil n-aş fi lăsat să se întâmple asta, fiindcă nu suntem animale, să ne batem, să ne omorâm pentru că cineva face gălăgie… Vrem să se facă dreptate, pentru că au rămas soţia lui, acum singură, cu doi copii, şi îi va fi foarte greu. Noi îi ajutăm cum putem”, a spus Claudiu Giulea, participant la protest.

La rândul său, Andrei Iakab, unul dintre organizatorii protestului, a declarat că în conflictul care a dus la moartea lui Adrian Borduz nu a fost implicată o singură persoană, ci mai multe. „O să aducem şi probe, şi martori-cheie care au fost la faţa locului, de care nu se ştie şi nu au fost audiaţi. Este vorba şi de nişte minori, care, să vedem, legal, cum pot să dea declaraţii, şi o să aducem probe. Probe sunt că au fost mai mulţi… Azi protestăm fiindcă criminalul este în libertate, se plimbă printre noi şi face live-uri pe Instagram, nu prezintă pericol public, iar prietenul nostru, care mi-a fost ca un frate, este întins pe masă. Vrem să se facă dreptate! Vrem ca criminalul să fie acolo unde îi este locul, nu să fie audiat în stare de libertate, pentru că nu merită lucrul acesta. Ne-am strâns aici în speranţa că va veni cineva să stea de vorbă cu noi, să audă şi opiniile noastre. Dacă nu iese nimeni, nu este niciun fel de problemă, vom continua cu protestul, poate că până la urmă ne va auzi cineva. Mă gândesc că o să ne fie frică să ne lăsăm copiii afară. Nu se poate aşa ceva, este inadmisibil!”, a spus şi Andrei Iakab.

Deşi Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a schimbat încadrarea iniţială a faptei, din ucidere din culpă, în lovituri cauzatoare de moarte, Andrei Iakab a adăugat că, cu toate acestea, agresorul este în libertate. El a mai spus că nu-l acuză nimeni că a vrut să-l omoare pe Adrian Borduz, dar, dacă acest lucru s-a întâmplat, el trebuie să plătească, precizând, totodată, că nu crede că cei doi se cunoşteau.

De la Parchet, coloana de maşini s-a deplasat la Muncitoresc, în zona unde locuieşte cel care l-a lovit cu pumnul pe Adrian Borduz, apoi la Cimitirul Nr. 8 din Govândari, unde zăcea trupul neînsufleţit al prietenului lor, care va fi înmormântat sâmbătă.