Proiectul „Reşiţa 249 – Timp şi contratimp” prinde contur

resita 249

În data de 3 iulie se vor împlini 249 de ani de industrie reșițeană (1771-2020). În preambulul aniversării de anul viitor a 250 de ani de la sfințirea și apoi aprinderea primelor două cuptoare înalte ale Reșiței, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au lansat la începutul lunii mai invitația artiștilor plastici iubitori ai spiritului locului, ai Reșiței, de a contribui cu creații proprii la organizarea unei expoziții de artă plastică dedicată Patriei Princeps, respectiv comunității de pe malurile Bârzavei, care va sărbători în anul ce vine un sfert de mileniu de industrie.

Nu sunt exceptate lucrări care reprezintă viața de astăzi a Reșiței, dar și împrejurimile municipiului de pe Bârzava, ele făcând parte incontestabil din averea sufletească a cetăţenilor urbei, a iubitorilor acestor plaiuri. Numărul maxim de lucrări acceptate de la un singur participant este de trei, acesta putând fi cetățean român sau de pe alte meleaguri, nefiind îngrădită participarea nimănui, ne-a spus preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraș-Severin, Erwin Josef Ţigla.

„Lucrările pot fi realizate în diferite tehnici, de diferite mărimi, pot fi prezentate și lucrări mai vechi, realizate după 2016, adică după aniversarea a 245 de ani, anul în care noi, organizatorii, am început să ne pregătim deja pentru sărbătorirea celor 250 de veri industriale ale Reșiței. Pot fi trimise lucrări realizate de artiști plastici consacrați, cu mai multe expoziții personale la activ, dar și de către debutanți, de cei care se inițiază sau doresc să se inițieze în artele plastice. De asemenea, se acceptă și lucrări ale copiilor și elevilor până la vârsta de 18 ani, care vor fi însă prezentate separat de celelalte lucrări. Rezultatul acestei inițiative va consta în organizarea unei expoziții itinerante, care să fie prezentată pentru prima oară la Reșița, în data de 3 iulie anul acesta, în speranța că vor fi condiții obiective prielnice, iar dacă nu, atunci în toamnă, urmând apoi a fi prezentată și în alte centre din țară și peste hotare. De asemenea, pentru 3 iulie, ne gândim și la o prezentare online a lucrărilor”, a adăugat Erwin Josef Ţigla.

Termenul-limită de trimitere a lucrărilor (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă) este de 25 iunie a.c., la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița, Bd. Revoluția din Decembrie, nr. 22, 320086 Reșița, urmând ca imaginile lucrărilor se fie trimise și în format electronic, imagine jpg, la adresa de e-mail contact@erwinjoseftigla.ro.