Proclamația de la Arad

Mario Balint

Atacul cu bombă din Arad a fost premeditat, bănuiesc procurorii. Parchetul General a schimbat încadrarea în anchetă deschisă după ce omul de afaceri Ioan Crișan a murit în explozia propriei sale mașini. Anchetatorii fac acum cercetări pentru omor calificat cu premeditare. După cum se vede, ancheta este condusă de Parchetul general (și nu de DIICOT!) mergîndu-se pe idea că atentatul a fost rezultatul răfuielilor între două persoane și nu există implicarea unui grup infracțional organizat. Adică, CRIMA ORGANIZATĂ nu are nici o implicare în acest caz!

Filmul evenimentelor ne spune altceva!

Dimineaţa zilei de sîmbătă, 29 mai 2021. Omul de afaceri Ioan Crişan îşi bea cafeaua la o cafenea din cartierul arădean Aurel Vlaicu. După ce pleacă de la cafenea, Crişan se urcă în maşina parcată în zona unui magazin Profi. Parcurge cîţiva metri cu spatele şi se pune în mişcare pentru a ieşi din parcare şi a intra pe strada principală. În acel moment, maşina explodează şi ia foc. Deflagrația a fost atît de puternică încît s-a auzit pînă la UTA. De asemenea, suflul exploziei a spart geamul unui apartament de la etajul 1.

La scurt timp după explozie, Inspectoratul General al Poliţiei Române realizează gravitatea situaţiei şi trimite la Arad o echipă de specialişti pentru investigarea cazului. „Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a dispus deplasarea, de urgenţă, la faţa locului, a unor specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, pentru a sprijini ancheta.

Echipa de specialişti este coordonată de adjunctul directorului Direcţiei de Investigaţii Criminale, comisar-şef de poliţie Cristian Gheorghe”, a anunţat IGPR, în dimineaţa exploziei.

Primele concluzii ale anchetei arată, însă, că bomba improvizată care l-a omorît pe Ioan Crişan a fost amplasată în interiorul maşinii „cel mai probabil sub scaunul şoferului”. Ancheta nu a putut stabili modalitatea în care a fost acţionată bomba, fiind luate în calcul două ipoteze. Una dintre variante este că explozia a fost provocată de la distanţă cu ajutorul unei staţii radio, iar cea de-a doua ipoteză este că pentru declanşarea bombei a fost folosit un telefon.

Înainte ca SRI (singura autoritate națională în prevenirea şi combaterea terorismului) să comunice oficial că NU a fost un atentat terrorist, excelentul instructor Ștefan Lazăr, fost luptător anti-tero în cadrul Serviciului, declara la ProTV că modul de operare în cazul de la Arad exclude orice urmă de amatorism! “Dacă dispozitivul explozibil improvizat a fost construit asfel încât acesta să fie declanşat de la distanţă, cu siguranţă cel care a iniţiat explozia respectivă s-a aflat în proximitatea victimei”.

Buuun, dacă Ștefan Lazăr are dreptate (și sînt sigur că are!), atunci autorul ar fi trebuit să se afle la cîteva zeci de metri de țintă, într-un loc în care să nu fie observat şi să se poată retrage foarte repede. Deci, cel care a apăsat pe buton este un profesionist și nu un bișnițar de țigări sau un cămătar!

Mai mult! Modul de operare relevă faptul că subiectul a fost filat mai multe zile pentru a i se stabili un profil comportamental: ieșit din locuință, condus pînă în Aurel Vlaicu, cafea, ieșit din parcare etc. Asta presupune că cel puțin un om a fost implicat în operațiunea de monitorizare, probabil altul decît cel care a apăsat pe declanșator.

Apoi, dispozitivul exploziv a trebuit plasat în interiorul mașinii, în așa fel încît acesta să-și atingă obiectivul, adică să ucidă. Și aici e nevoie de abilități speciale pentru că dispozitivul exploziv amplasat în altă parte decît în poziția optimă poate doar răni, date fiind diferitele materiale existente între încărcătură și victimă, care deviază suflul exploziei. Deci, cine a amplasat bomba în mașină a știut exact unde trebuie fixată!

Și acum, vorbim despre dispozitivul exploziv improvizat, sau IED! Cine l-a construit a avut cunoștințe temeinice în domeniu! Dacă IED-ul a fost construit avînd la bază exploziv militar sau industrial, înseamnă că a avut acces la acesta, sau poate fi procurat pe piața neagră, activități ce nu cadrează cu proclamația ministrului Bode că România este o țară sigură, iar autoritățile responsabile vor trebui să explice cum de a fost posibilă o astfel de tranzacție, aici, în țara noastră sigură, sau cum a intrat încărcătura prin frontiera securizată a României! Dacă se va stabili că în asasinat s-a folosit astfel de explozivi, oamenii lui Bode și procurorii vor trebui să-l găsească inclusiv pe vînzător, sigur, dacă artizanul IED-ului nu a avut încărcătura din familie, o moștenire, ceva etc. Dacă încărcătura explozivă a fost produsă artizanal, din substanțe aflate în comerț, oamenii lui Bode – și nu numai! – vor trebui să explice cum de un personaj cu astfel de abilități lucrative nu se găsește pe o listă scurtă și să știe unde a învățat și unde și-a făcut practica…

Toate aceste activități, despre care am scris, presupun resurse financiare. Puțin probabil ca un pensionar aflat în litigiu cu Crișan, de unul singur, să-și fi rupt de la întreținere pentru producția acestui film: preparare – filaj – montaj – execuție – retragere din peisaj! De aceea, din punctul meu de vedere, afirmația că nu avem un grup infracțional organizat, iar DIICOT se spală pe mîini, este cel puțin… timpurie!

Sigur, organele de cercetare vor trebui să stabilească în ce afaceri, altele decît somnul african, era implicat Ioan Crișan, de unde avea el banii de cafea etc. Arădeanul ar fi avut relaţii de afaceri inclusiv cu un austriac de origine rusă.

Deputatul PNL Sergiu Bîlcea, fostul ginere a lui Crişan, a reacţionat pe o rețea de socializare, declarîndu-se şocat de incidentul care a provocat moartea fostului său socru şi a cerut să fie respectat dreptul de intimitate şi viaţă privată al familiei. Adică, politicianul a cerut, subtil, organelor de anchetă să nu-și bage nasul prea adînc în afacerile familiei! Sigur, dacă acest lucru se va întîmpla (nu în România normală!) s-ar stabili cu exactitate, probabil, contribuția fostului socru la campania electorală a fostului ginere, traseul banilor, costuri etc. și relația, aproape generalizată în România normală, între șpăgi, comisioane și locuri pe liste, finanțare campanii etc. Dar asta e o altă problemă, vorba unora de la DIICOT…

Sîntem de accord că Ioan Crișan, dacă a călcat pe bec – oricare ar fi el – putea fi omorît oriunde și oricum. În propria casă, prin diverse metode mai simple, cu ranga, cu bîte, cu funia, cu cuțitul, cu pistolul, înecat în propriile bazine cu somn etc. Prin derularea filmului de la Arad constat, însă, că nu s-a dorit doar eliminarea omului de afaceri, ci şi transmiterea unui mesaj. Mesajul, ca orice mesaj, are o valoare de comunicare internă și una externă. Comunicarea internă se face în interiorul unei organizații. În cazul nostru, Ioan Crișan a fost dat exemplu public.

Mesajul extern, însă, nu este pentru crima organizată care se află, indubitabil, la originea asasinatului, ci pentru autoritățile lui Bode. Și el spune că fenomenul este unul departe de a ne liniști! Dar să avem încredere în autorități!

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat luni că este “singular” cazul de la Arad unde un om de afaceri a murit în urma unei explozii, adăugînd că nu sînt informaţii că ar fi vorba despre “acţiuni în lanţ”, iar România este o ţară “sigură”, informează AGERPRES. “Afirm cu toată responsabilitatea că vorbim de un caz singular, România este o ţară sigură. Cunosc modul de operare al instituţiilor statului român, nivelul de implicare, profesionalismul lor. Vinovaţii vor fi identificaţi şi aduşi în faţa instanţei de judecată”, a afirmat Bode.

Potrivit ministrului, anchetatorii cercetează toate variantele posibile legate de eventuale relaţii conflictuale, comerciale sau personale, ale omului de afaceri.

“Am fost informat despre această tragedie sâmbătă dimineaţă, imediat după ce s-a produs, şi împreună cu conducerea MAI am decis să trimitem la Arad cei mai buni specialişti din Poliţia Română. Am luat legătura cu instituţiile partenere, mă refer la SRI, MApN, Parchetul General care a preluat acest caz de îndată şi, împreună, am gestionat sîmbătă şi duminică cercetările la faţa locului, astfel încît cei mai buni specialişti pe care îi are Poliţia Română să reuşească într-un timp cît mai scurt posibil să identifice o pistă, astfel încît autorul/autorii să fie trimişi în faţa instanţei de judecată”, a spus Lucian Bode.

“Luăm în calcul mai multe ipoteze de lucru. În acest sens, am audiat martori, membri ai familiei, angajaţi ai societăţii comerciale, prieteni, apropiaţi. Vizualizăm imaginile de la faţa locului, de pe traseul pe care l-a parcurs victima în dimineaţa de sîmbătă şi nu numai”, a explicat Bode.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 5 =