Primul protest împotriva Guvernului Câţu la Reşiţa

protest Europol

Polițiștii de Frontieră din zona Oravița au venit astăzi până la Reșița pentru a protesta împotriva Guvernului și a ordonanței de urgență adoptată ieri, prin care erau plafonate salariile personalului din sectorul bugetar.
Acțiunea a fost organizată de Sindicatul Europol în toată țara, în fața prefecturilor din fiecare județ.

„Organizaţiile sindicale din sistemul de ‘Apărare, ordine publică şi securitate naţională’, afiliate Federaţiei PUBLISIND, Sindicatul Poliţiştilor Europeni EUROPOL, împreună cu Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare SNPP, dau tonul protestelor şi organizează o acţiune comună de pichetare a prefecturilor din întreaga ţară, ca o primă reacţie la proiectul Ordonanţei de urgenţă pe care primul-ministru Florin Câţu a anunţat public că îl va promova şi care vizează îngheţarea drepturilor salariale pentru anul 2021”, au transmis reprezentanţii Sindicatului Europol.

„Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva poliţiştilor în condiţiile în care, de 8 luni, suntem în prima linie şi gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2. Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectaţi din rândul personalului MAI şi 30 de decese. Deficitul de personal suplinit tot de oamenii din activitate, sutele de ore suplimentare efectuate de fiecare angajat, costurile cu echipamentele de protecţie, tratamente, testări care au fost suportate integral de către angajaţi, dar şi lipsa oricăror compensaţii de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă, culminând cu îngheţarea drepturilor salariale din Legea 153/2017, au generat mari tensiuni şi nemulţumiri ale personalului”, au susţinut sindicaliştii.

Ei au menţionat că aceasta este doar prima reacţie de moment şi că vor anunţa, în prima săptămână din ianuarie, ce alte forme de protest vor urma dacă nu se abrogă OUG: excesul de zel şi bunăvoinţa excesivă, înlocuirea amenzilor pentru contravenții cu aplicarea avertismentului, refuzul de efectuare a orelor suplimentare şi chiar blocarea activităţii, prin intervenţiile doar la cazurile de urgenţă.

Acţiuni de protest au avut loc în judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea dar și în fața MAI.

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri, după ședința de Guvern, că salariile bugetarilor au fost plafonate la nivelul din decembrie 2020, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − three =