Primul muzeu digital dedicat unei stațiuni turistice din România se deschide la Băile Herculane

Herculane Stories land

Primăria și Consiliul Local Băile Herculane, împreună cu Asociația ESCU, CasinoHerculane, alături de MFM, dau startul proiectulului Herculane Stories, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În această toamnă, în perioada 15-24 septembrie, va fi inaugurat proiectul cultural Herculane Stories, o nouă inițiativă a Asociației ESCU, prin care se va pune „piatra de temelie” a primului muzeu digital dedicat unei stațiuni turistice din România.

Herculane Stories este proiectul de pionierat în cadrul căruia se vor scana, cartografia și digitaliza, pe parcursul unui an, cele mai reprezentative elemente de patrimoniu și antropologie din Băile Herculane: clădiri emblematice, elemente arhitecturale unice, imagini de arhivă și obiecte din colecțiile muzeale și private, precum și tradiții populare și povești ale oamenilor locului, toate aceste elemente vor putea fi descoperite gratuit, în cadrul unui muzeu virtual imersiv, disponibil în curând pe platforma online herculanestories.ro.

„Alături de Andreea Dănescu, președintele  Asociația ESCU am acceptat provocarea acestui muzeu digital ce înseamnă  construirea unei memorii comune a orașului Băile Herculane. Este mai mult decât o simplă arhivă de imagini, dorim să scoatem la lumină elemente expoziționale din cele mai diverse surse: artefacte arheologice, fotografii, articole din ziare și reviste, obiecte personale autentice de memorabilia și care țin de brandul local, de călătorii, suveniruri, afișe, cărți poștale, obiecte de tratament balneo, medical și hoteliere, înregistrări audio și video, reportaje TV vechi, reclame din arhive, dar și de propagandă turistică, mărturii de istorie vie a localnicilor, jurnale, toate aranjate tematic, într-un circuit de momente, locuri, sentimente, căutări, dorințe, speranțe, pe scurt – tot ceea ce alcătuiește identitatea-nucleu a orașului Băile Herculane. Spațiile tematice punctează traiectoria galeriei, oferind tuturor celor interesați – prin expoziții tematice, prin conferințe tip podcast și prin ateliere creative, prin imagine, mișcare și sunet – un album cultural viu al comunității. Proiectul va avea destinația unui muzeu-forum digital și participativ ce propune redarea unei narațiuni istorice și sociale despre acest oraș vechi, de la povești trăite, la imaginile, sunetele, ideile, legendele locului, până la patrimoniul natural și fenomenele culturale zonale, imaginând un loc de întâlnire pentru publicul larg din toată țara, turiști și localnici deopotrivă,” a declarat primarul,Cristian Miclău.

Punctul central al muzeului digital va fi reconstituirea virtuală a Vilei Elisabeta, o clădire-simbol din localitate. Exponatele digitale și poveștile vor fi incluse în colecția permanentă a Muzeului virtual Herculane Stories, o instituție muzeală în format digital, concepută după structura arhitecturală a unui muzeu fizic. 

Astfel, acest proiect va fi găzduit de o clădire virtuală, cu mai multe etaje, dedicate diferitelor unghiuri de abordare curatorială a stațiunii, cu expoziții temporare și permanente, precum și colecții de documente unicat ce vor putea fi studiate de cei interesați. Vila Elisabeta, transformată prin scanare 3D în artefact digital, va deveni căminul simbolic al muzeului ce va găzdui această expoziție, cu un mix de soluții tehnologice care includ abordări de tip gaming, scanare 3D, fotografie 360°, panoramă circulară, animații, toate acestea fiind puse într-un context curatorial documentat, dar accesibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − 10 =