Primarii din Caraş-Severin sunt puşi „nemotivat“ de cei de la ISU şi sunt pasibili de amendă

168617 1

Primarii din Caraş-Severin par să fi fost extrem de ocupaţi în primul trimestru al acestui an, iar perioadele în care judeţul s-a confruntat cu probleme ce ţin de inundaţii, incendii de vegetaţie sau ninsori abundente, par să fie de mult uitate. Cel puţin aşa reiese din materialul prezentat astăzi, 18 aprilie, de colonel Cristinel Coneriu, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin.

Prezența edililor la cursurile pentru pregătirea a reprezentanţilor administraţiilor publice din Caraș-Severin a fost zero în primele trei luni din 2019, iar acest lucru le poate aduce o amendă. Din păcate cuntumul mic al acestei contravenţii pare să nu îi sperie pe edili, suma fiind de 50 de lei cu posibilitatea de înjumătăţire în 24 de ore.

„Este un procent care nu ne onorează. Din totalul celor 18 planificați, s-au prezentat la aceste cursuri, zero, în condițiile în care creşterea nivelului de pregătire a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la nivelul autorităţilor publice locale, reprezintă un obiectiv principal al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Procentul de participare la curs este greu de justificat, nefiind evenimente care să împiedice prezenţa la acest curs. Unele persoane au fost planificate şi replanificate de mai multe ori, dar nu au participat la acest curs care este obligatoriu într-un mandat”, a declarat, şeful ISU Caraş-Severin la ședința Colegiului Prefectural.

Acest curs asigură formarea competenţelor de bază specifice gestionării situaţiilor de urgenţă, însuşirea cunoştinţelor specifice domeniului şi formarea unor aptitudini cu aplicabilitate în practica managementului situaţiilor de urgenţă, și anume, planificare, organizare, comunicare, coordonare şi conducere, evaluare, proceduri de operare.

Până la sfârşitul lunii martie toate localităţile ar fi trebuit să prezinte propriul plan la ISU ,,Semenic”, privind pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă pentru anul 2019, în vederea avizării acestuia. Din păcate, doar 37 localităţi din cele 77 au avizat acest plan.