Primăria orașului Oravița a dat startul lucrărilor de reabilitare a Parcului Central

parc central oravita

Primăria orașului Oravița a iniţiat lucrările de reabilitare a Parcului Central, acțiune care face parte dintr-un proiect amplu de punere în valoare a centrului istoric orăvițean, realizat de administrația locală. Potrivit primarului Dumitru Ursu, acest parc va beneficia de lucrări complete de reabilitare, amenajare și modernizare în sensul descris de legislația privind siturile istorice protejate, configurația se va modifica în ideea unei readuceri la alcătuirea inițială, incluzând elemente decorative, materiale de execuție, mobilier urban, signalistică și alte intervenții care vor fi conforme cu estetica specifică epocii în care a fost realizat parcul.

Parcul Central din Oravița, obiectiv inaugurat în anul 1933 de către regele Carol al II-lea al României, odată cu fostul sediu al Prefecturii – acualul sediu al Primăriei -, reprezintă unul dintre locurile cele mai frumoase și mai încărcate de istorie din oraș.

La inaugurare au participat numeroase personalități istorice, literare şi culturale ale vremii, dintre care amintim pe Mihai I – pe atunci voievod de Alba Iulia şi cneaz de Banat -, prim-ministrul României Alex. Vaida-Voevod, poetul Octavian Goga, miniștrii Dimitrie Gusti şi I.C. Costinescu.

Cu acel prilej, a fost dezevelit și tripticul statuar, busturile realizate de sculptorul Romul Ladea, încă din 1932, ale celor trei mari personalități ale vremii: Regele Ferdinand I, Întregitorul României, poetul Mihai Eminescu, prezent în august 1868 la Oravița, cu trupa de actori ai lui Mihail Pascaly, și istoricul Damaschin Bojincă, născut la Gârliște, elev al Gimnaziului German Oravița, apoi ministru în vremea lui Cuza în România Vechiului Regat, organizator al Arhivelor Naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =