Prefectul judeţului Caraş-Severin: „La Băuţar nu avem un incendiu. Acolo e un dezastru!”

cristian gafu 1

Aşa cum presa a informat în ultimele zile, începând de sâmbătă, 11 aprilie, echipaje din cadrul Detaşamentelor de Pompieri Reşiţa, Caransebeş şi ai Secţiei de Pompieri Oraviţa, ajutaţi de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Băuţar şi ai Composesoratelor Bucova şi Băuţar au intervenit susţinut în încercarea de a lichida un incendiu de vegetaţie care a cuprins 120 de hectare, la Băuţar. Mai mult, de la sfârşitul săptămânii trecute şi până ieri, la intervenţie a luat parte şi un elicopter dotat cu bambi-bucket, care a executat aruncări cu apă.

Referitor la acest subiect, prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a susţinut luni, 13 aprilie, o conferinţă de presă. El a declarat că incendiul de la Composesoratul Băuţarul de Sus a izbucnit încă din cursul săptămânii trecute, de marţi, 7 aprilie, însă el a fost anunţat la Garda Forestieră abia sâmbătă, 11 aprilie, aceasta, conform legii, trebuind să fie înştiinţată „de îndată”.

„Acolo nu avem un incendiu. Din punctul meu de vedere, la Băuţar avem un dezastru! Am înţeles că 80 la sută din suprafaţa composesoratului a fost afectată. Din fericire, nu a ars masă lemnoasă, cât a ars vegetaţie, dar tot nu putem spune că nu s-a întâmplat nimic. Vineri am vorbit cu conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Semenic», iar ei mi-au spus că nu au fost sesizaţi oficial despre respectivul incendiu. Vineri-seara l-am sunat pe dl Romeo Răduţă, preşedintele unuia dintre cele trei composesorate, ca să-mi iau informaţia direct de la sursă. Mi-a spus că, împreună cu oamenii lui, s-a implicat în stingerea incendiului, mergând să-i ajute pe cei de la Băuţarul de Sus. Sâmbătă-dimineaţă am vorbit cu conducerea Gărzii Forestiere Caraş-Severin şi am cerut ca luni-dimineaţă să-mi aducă dovada faptului că au fost sesizaţi, iar ei mi-au prezentat Adresa Ocolului Silvic Valea Bistrei, cu informarea că au fost sesizaţi sâmbătă. Probabil că, după ce au auzit vineri-seară că am discutat cu dl Romeo Răduţă, cei de la Băuţarul de Sus s-au gândit să vadă ce zice legea. Am dispus astăzi, în şedinţă, fiindcă vineri am făcut-o doar verbal, ca atât Garda de Mediu, cât şi ISU «Semenic» Caraş-Severin, Garda Forestieră şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean să desfăşoare o anchetă amplă în acest sens. Eu am mare semn de întrebare: dacă ardea de marţi, de ce abia sâmbătă s-a anunţat şi s-a cerut ajutorul? Ce ascunde această perioadă în care nu a fost sesizată Garda Forestieră, aşa cum trebuia să se întâmple? E inuman ce se petrece acolo!”, a declarat Cristian Gâfu.