Petiție pentru oprirea tăierii pădurilor, transformată în proiect de lege

tocătoare Declic

La apelul senatorului și activistului de mediu Mihai Goțiu, mii de cărășeni au semnat o petiție pentru protejarea pădurilor din România. Petiția pe care au semnat-o, prin care cereau modificarea definiției materialului lemnos din legile silvice, s-a transformat într-un proiect de lege. Proiectul a fost votat săptămâna aceasta în Senat și a fost adoptat cu unanimitate!

”Suntem la un pas de a opri una dintre cele mai răspândite modalități de distrugere a pădurilor, tocarea lemnului, scrie comunitatea Declic, cea care a inițiat această petiție. În prezent, mafia forestieră folosește tocătoare industriale uriașe pentru a transforma în rumeguș lemnul furat. Hoții fac asta pentru că o lege făcută strâmb spune că tocătura nu mai este material lemnos. Poate fi transportată și vândută fără actele de însoțire necesare lemnului. Așa se pierde urma pădurilor furate, sunt transformate, la propriu, în praf”, mai scrie Declic.

Proiectul de lege pornit de la petiția Declic se află acum la Camera Deputaților, forul care va da votul decisiv. Inițiatorii spun, însă, că ”este foarte probabil că industria lemnului va încerca influențarea politicienilor. Au bani și au oameni care le reprezintă interesele în lumea extrem de coruptă a politicii.

De obicei, forța comunității Declic stă în numărul nostru foarte mare. Când sute de mii de oameni punem presiune pe politicieni, sunt șanse să fim ascultați, mai ales înaintea alegerilor. Dar, din păcate, suntem mai puțin de 25.000 de iubitori ai pădurii care am semnat petiția de la care a pornit proiectul de lege. E departe de a fi suficient pentru ca parlamentarii să își simtă amenințat viitorul politic de un vot ce echivalează cu distrugerea pădurilor”.

Sute de tocătoare industriale ca acela din imagine sunt folosite de hoți pentru a toca lemnul furat.

”Am lucrat cu juriști specializați în legi silvice și am identificat articolul de lege care trebuie modificat pentru ca hoții să nu ne mai poată toca pădurile furate. Petiția prin care cerem modificarea acestui articol strâmb din Codul Silvic a fost transformată de senatorul Mihai Goțiu în proiect de lege.

Dacă proiectul trece și de Camera Deputaților, tocătura se va supune acelorași cerințe ca restul transporturilor de lemn: aviz de însoțire a materialului lemnos și înregistrare în sistemul electronic de urmărire a lemnului. Tocarea pădurii nu va mai putea acoperi ilegalitatea și mii de hectare vor fi salvate.

Dar nu suntem încă acolo și suntem mult prea puțini pentru a-i convinge pe deputați că nu merită să-și riște viitorul politic pentru a-i ajuta pe cei ce taie ilegal pădurile”, mai spun inițiatorii petiției, care și-ar dori ca aceasta să adune cel puțin 50.000 de semnături, făță de doar 25.000 de semnături câte sunt acum, ”Şi trebuie să o facem foarte repede, proiectul ar putea intra la vot chiar și săptămâna viitoare”.

Se ştie că cea mai mare parte a industriei de prelucrare a lemnului folosește doar lemn tocat. Cererea e uriașă. Pentru că e tot mai greu să se transporte lemnul furat, tocarea acestuia a devenit o afacere incredibil de profitabilă pentru hoți.