Peştera Sodol, cea mai mare peşteră din apropierea municipiului Reşiţa

pestera Sodol

Peștera Sodol, sau peștera Gaura Turcului, este situată în Munții Domanului, din Județul Caraș-Severin, în apropierea satului Cuptoare. Peștera, care este cea mai mare din apropierea municipiului Reșița, a fost inundată în urma viiturii de zilele trecute.

Peștera Sodol are dezvoltarea de 1.603,8 m și denivelarea de 76,8 m. Cavitatea are un nivel inactiv și unul inactiv temporar.

Primul nivel, corespunzător intrării, are câteva galerii laterale, un puț și un sistem de hornuri bogat concreționate, ce urcă 50 m până la o sală superioară.

Nivelul inactiv temporar este compus dintr-o ramură scurtă, cu un sifon în final care are legătură teoretică cu Peștera de la Ponorul Drăgoina, și o ramură lungă (Galeria Descendentă, Galeria Diaclazei, Galeria Țigla Mihail), cu zone înguste și sectoare largi, care, în final, are un sifon permanent. O parte dintre aceste galerii sunt foarte rar neinundate.

Peștera prezintă alveole de coroziune, albii lărgite, șanțuri de podea, hieroglife ca forme de coroziune, iar ca forme de eroziune sunt prezente nivele de curgere, nivele de meandru, terase în rocă, marmite și altele.

Peștera Sodol a fost explorată de Institutul de Speologie „Emil Racoviță” în anii 1961-1963 și de Asociația Speologică Exploratorii în anii 1984, 1994, 2000 și 2003. De asemenea, Asociația Speologică Exploratorii a realizat ridicarea topografică precisă în anii 1994-1995 și 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × two =