Peste zece milioane de euro pentru orașele din Caraș-Severin, pe „Mobilitate urbană sustenabilă“

bus

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat șase noi apeluri de proiecte, în valoare totală de peste 150 de milioane de euro, în cadrul Programului Regional Vest. Este vorba de Intervenția Regională 4.1 – Mobilitate urbană sustenabilă, pentru care s-a publicat ghidul solicitantului de finanțare, fiind disponibili peste 157 de milioane euro pentru această intervenție.

Pot depune proiecte administrațiile din municipiile și orașele Regiunii Vest, singure sau în parteneriat, inclusiv în parteneriat cu consilii județene sau comune. Valoarea minimă și maximă eligibilă a unui proiect este diferită în funcție de tipul unității adminstrativ-teritoriale, iar sumele se încadrează între 500.000 și 20 de milioane de euro.

Bugetul celor șase apeluri va fi împărțit în proiecte necompetitive, 105,30 mil. euro pentru Municipiile Reședință de Județ și Municipiile din Regiunea Vest, fără municipiile din ITI Valea Jiului și 17,35 mil. euro pentru Municipiile și Orașele din ITI Valea Jiului. Iar patru apeluri vor fi pe proiecte competitive, 10,29 milioane euro pentru orașele din Județul Arad; 10,40 milioane euro pentru orașele din Județul Caraș-Severin; 5,40 mililioane euro pentru orașele din Județul Hunedoara, fără orașele din ITI Valea Jiului și 8,62 mililioane euro pentru orașele din Județul Timiș.

Apelurile de proiecte finanțează construirea, modernizarea, reabilitarea, extinderea infrastructurii de transport urban curate – linii de tramvai și troleibuz; dezvoltarea și modernizarea infrastructurii pentru transportul nemotorizat: piste de cicliști, inclusiv realizarea de parcări/stații pentru biciclete pe traseul acestora, trasee pietonale generate exclusiv de investițiile în infrastructura de transport public sau transport nemotorizat; achiziționarea materialului rulant; achiziționarea de troleibuze, autobuze, microbuze, de tipul ,,zero emisii”, pentru transport urban curat, inclusiv dezvoltarea infrastructurii de combustibili alternativi/ stații de încărcare pentru acestea: achiziția și instalarea stațiilor de încărcare, proiectare, asistență tehnică și lucrări de construcții pentru branșarea stațiilor de încărcare – în conformitate cu Directiva (UE) 2018/2001; dezvoltarea sistemelor de bike-sharing, achiziția de biciclete sau a altor mijloace de transport ecologice.

De asemenea, se pot depune proiecte pentru dezvoltarea de sisteme inteligente de transport, e-ticketing, management de trafic, management al flotei, care se adresează/sunt dedicate gestiunii călătorilor și managementului transportului public; achiziționarea de echipamente, utilaje, instalații necesare pentru exploatarea și întreținerea infrastructurii de transport public și a flotei mijloacelor de transport public; dezvoltarea unor soluții de organizare a traficului care facilitează circulația eficientă a transportului public, inclusiv măsuri de siguranță rutieră sau dezvoltarea, extinderea, modernizarea, reconfigurarea stațiilor de transport public, inclusiv a stațiilor și conexiunilor inter-modale.

De asemenea, printre activitățile care se finanțează se numără și cele ce țin de siguranța rutieră și prioritizarea transportului public sau cele referitoare la măsurile de accesibilitate destinate tuturor utilizatorilor, inclusiv persoanelor cu nevoi speciale. Perioada de depunere a proiectelor va începe în 5 august 2023, ora 8.00, și se va încheia în 5 aprilie 2024, ora 08.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine − four =