Pelerinaj la Maria Ciclova

ECHO 6 2023 2023.07.01. MARIA TSCHIKLOWA 31

La începutul lunii iulie, se sărbătorește în Dieceza Romano-Catolică de Timișoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioșii, în special cei de etnie croată din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraș-Severin. În această zi se sărbătorește aici patroana bisericii, cunoscută în zonă și sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană. 

Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni. Anul acesta se împlinesc 296 de ani de la recunoașterea oficială ca loc de pelerinaj și 246 de ani de la ridicarea actualei biserici de pelerinaj.

„Și în acest an, la Maria Ciclova au sosit mulți credincioși din toate generațiile, în special etnici croați din împrejurimile Reșiței, alți credincioși catolici din zonă, dar și de peste hotare. În ajunul sărbătorii, cancelarul și economul diecezan mons. Nikola Lauš a concelebrat alături de alți preoți o Sfântă Liturghie pentru toți credincioșii prezenți în acea seara la Ciclova Montană. În ziua de 2 iulie, cu prilejul hramului, dimineața s-a concelebrat o Sfântă Liturghie pentru credincioșii de limba croată, iar începând cu ora 12.00, părintele paroh de Oravița, Augustin Bărbuț (O. Carm.) și pr. Martin Jäger din Anina – Steierdorf au concelebrat în limbile română, germană și maghiară“, ne-a informat Erwin Josef Țigla, președintele Forumului German Caraș-Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 1 =