Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei va beneficia de creşterea suprafeţelor de nonintervenţie

Domogled-Valea Cernei

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va demara procedurile pentru creşterea nivelului de nonintervenţie în parcurile naţionale şi naturale, până la nivelul minim de 75%, a anunţat, joi, ministrul de resort, Tanczos Barna. Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei va fi prima arie protejată care va beneficia de creşterea suprafeţelor de nonintervenţie, precizează ministerul într-un comunicat remis joi la redacţie.

„În 2021 am lucrat foarte mult pe statisticile privind zonele de protecţie şi cele de dezvoltare durabilă din parcurile naţionale şi naturale, fiind o recomandare asumată de România la nivel european, prin Programul de Guvernare, în Strategia de Biodiversitate şi în cea Forestieră. Modificarea zonării unui parc naţional reprezintă un proces complex, care implică inclusiv modificări normative, studii noi şi implicarea tuturor entităţilor interesate. Trebuie să ne asigurăm că extinderea nu se face doar pe hârtie şi că introducem sub protecţie strictă exact ceea ce este valoros din punct de vedere ecologic. Pentru a demara acest proces, am ales Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, unul dintre cele 13 parcuri naţionale ale României, unul emblematic, unde se suprapun aproape toate tipurile de arii protejate pe care le are România, având o valoare inestimabilă UNESCO. Acesta este, de asemenea, unul dintre parcurile în care, de-a lungul anilor, s-au constatat printre cele mai multe nereguli, atât de către autorităţile statului, cât şi de către societatea civilă sau persoane fizice”, a precizat ministrul Mediului, Barna Tanczos, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat în MMAP, a subliniat că în Domogled există 48% protecţie strictă, dar suprafaţa va trebui să crească cu aproximativ 30%. „Îl vom gestiona ca pe un proiect-pilot, iar dacă formula se va dovedi un succes, o vom replica în restul parcurilor naţionale şi naturale. 2022 este anul în care va expira şi termenul pentru revizuirea planului de management al Parcului, acesta fiind deci momentul optim pentru a ne îndeplini obiectivul propus”, a precizat secretar de stat în MMAP.

Creşterea nivelului de nonintervenţie în parcurile naţionale şi naturale, până la nivelul minim de 75%, este prevăzută în recomandările UE şi IUCN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 1 =