Păduri cărăşene, incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine

Alexe paduri

10.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului vor fi incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine. Anunțul a fost făcut de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, care a efectuat ieri o vizită de lucru în județul Caraș-Severin, alături de ministrul de Interne, Marcel Vela.

Cu această ocazie, ministrul a fost prezent în rezervația Izvoarele Nerei din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, unde 4.800 de hectare de făgete – păduri virgine sunt incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine.

Astfel, în Catalog vor mai fi introduse încă 39.960 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine, în urma licitațiilor fiind desemnați cei care vor realiza studiile de identificare a acestor păduri.

“Este important ca aceste păduri, care se încadrează ca păduri virgine sau cvasivirgine, să fie introduse cât mai curând în Catalogul Național, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe. Mi-am asumat, încă de la preluarea mandatului, că voi pune în valoare tot ce are mai frumos România, iar la capitolul păduri virgine și cvasivirgine, stăm cel mai bine din Europa. Avem două treimi din pădurile virgine și cvasivirgine ale Europei. La preluarea mandatului, erau doar 28.000 de ha introduse în catalog, astăzi suntem la 35. 000 ha, iar după finalizarea acestor studii, vom mai introduce încă 40.000 de ha. România are cele mai frumoase păduri, trebuie doar să le protejăm și mă bucur că în județul Caraș-Severin avem atât de multe rezervații naturale, aproximativ 89, cele științifice, Sit Natura 2000, parcuri naturale. O adevarată bogăție, un adevărat patrimoniu al biodiversității care trebuie protejat!”, a mai spus ministrul Mediului.

Județul Caraș-Severin deține cele mai multe păduri virgine și cvasivirgine din România (26%), fiind urmat de Hunedoara (14.7%), Maramureș (9.6%), Brașov (8.3%), Prahova (7.8%).

Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine a apărut în 2016 și este instrumentul prin care aceste păduri virgine, identificate în teren, au fost puse sub protecție strictă. Față de anul 2016, când doar 10 județe aveau identificate și incluse în Catalog păduri virgine, după finalizarea studiilor, numărul județelor va ajunge la 19.

De asemenea, ministrul Costel Alexe a adus în discuție și amendamentul din Codul Silvic susținut de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și aflat în prezent în dezbatere parlamentară, amendament care interzice tăierile la ras în rezervațiile naturale.

“Cât privește tăierile la ras, legislația actuală le interzice în prezent doar în parcurile naționale și naturale. Însă, noi avem în țară și peste 700 de rezervații naturale cu o suprafață de aproape 300.000 de hectare în care, astăzi, tăierile la ras sunt permise. Dacă noul Cod Silvic va fi aprobat în forma susținută de minister, tăierile la ras vor fi interzise pe circa un milion de hectare, suprafața însumată a parcurilor naționale și naturale și a rezervațiilor naturale”, a mai precizat Costel Alexe.

Din delegație au făcut parte secretarii de stat Mircea Fechet, Gelu Puiu și Iulian Stana, președintele ANANP, Adi Croitoru și directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Teodor Țigan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 2 =