Pădurile din Parcul Național Domogled – Valea Cernei au fost incluse în Catalogul Pădurilor Virgine

save Cernisoara

După o perioadă lungă de sesizări, proteste, petiții publice, demersuri parlamentare și procese în justiție, pădurile din Parcul Național Domogled – Valea Cernei au fost incluse în Catalogul Pădurilor Virgine. Pădurile din zona cătunului Prisăcina și din jurul stațiunii Băile Herculane, ȋn suprafaţă totală de aproximativ 110 hectare pădure de fag, fac parte dintr-un poligon Pin-Matra identificat în 2005. Acest fapt este confirmat de către Garda Forestieră Timişoara prin adresa nr. 2804/8.03.2018. Pădurea de aici este seculară, în parcelele menționate neavând loc niciodată exploatări comerciale. Cu acest demers se dorește, totodată, stoparea exploatării forestiere ilegale din zonă, aceasta având implicații negative asupra perenității și conservării pădurilor.

În Catalogul Pădurilor Virgine au fost incluse, în total, 13.700 de hectare de pădure, acesta însumând aprope 58.000 de hectare.

Mihai Goțiu, senator USR-PLUS, a declarat pe pagina sa de socializare: „La rândul meu, am fost implicat în protejarea pădurilor din PN Domogled – Valea Cernei, depunând trei interpelări parlamentare, în martie, mai și septembrie 2018. După ce, într-o primă fază, reprezentanții ministerelor Mediului, respectiv Apelor și Pădurilor (ministere separate în acel moment) au negat valoarea acestor păduri și ilegalitățile în baza cărora au fost scoase la licitație și începuseră tăierile, în septembrie 2018, s-au declanșat anchete ale Corpurilor de control și Gărzii Forestiere, care au dus la deschiderea unor dosare de cercetare penală”.

„Prin includerea în Catalogul pădurilor virgine și cvasi-virgine, pădurile de pe Valea Cernișoarei pot respira liniștite (și noi, de asemenea). Iar pentru această victorie, vă mulțumesc și vă felicit pe toți cei care v-ați implicat!”, a mai spus Mihai Goțiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =