Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, vine la Timișoara

Orhan Pamuk

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat și onorat în cadrul celor două întâlniri culturale organizate de Universitatea de Vest din Timișoara, eveniment care are loc în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

Prima dintre aceste întâlniri va avea loc luni, 3 aprilie 2023, de la ora 19.30, în Aula Magna a UVT, când prestigiosul scriitor va oferi o viziune asupra culturii și literaturii spațiului de frontieră situat între Orient și Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu. Intrarea este liberă la această întâlnire culturală (pentru înscriere, trebuie completat acest FORMULAR).

În 4 aprilie, de la ora 10, tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa renumitului scriitor Orhan Pamuk, într-o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european, în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Toată lumea este invitată să participe la această ceremonie academică, la care intrarea este liberă (pentru înscriere, se va folosi același FORMULAR).

Laureatul premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk se află în galeria celor mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Universitatea de Vest din Timișoara onorează cultura majoră și marii intelectuali contemporani, în programul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023. Prin invitarea unuia dintre străluciții scriitori ai lumii contemporane, Orhan Pamuk, laureat cu Nobelul pentru literatură, prilejuim o întâlnire unică, în care iubitorii de ficțiune din Timișoara pot să ia parte la un dialog cultural irepetabil.”

Cele două evenimente fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + two =