Octavian Doclin şi-a lansat antologia „Slobodne pesme/Poeme libere“, la festivalul „Toamna poetică la Smederevo”

Smederevo vol Poeme libere 001 Copy

Aflat la a 50-a ediție, unul din cele mai cunoscute și importante festivaluri de poezie din lume, „Toamna poetică la Smederevo” (Serbia),  s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile (14 – 18 octombrie 2019), fiind invitați cincizeci de poeți din numeroase țări (Argentina, China, Ecuador, Franța, Italia, Germania, Belgia, Rusia, Bulgaria, Polonia, Israel, Slovacia, Macedonia, Republica Srbska și, bineînțeles, din țara gazdă, Serbia).

România a fost reprezentată de poetul reșițean (invitat a doua oară) Octavian Doclin și de poeții de limba sârbă, din Timișoara, Slavomir Gvozdenovici și Liubinka Perinaț-Stankov, care au citit în prima parte a recitalului „Seara Internațională de Poezie”, pe scena Centrului Cultural Smederevo.

În cadrul Festivalului a fost lansată antologia  Slobodne pesme / Poeme libere, de Octavian Doclin, volum bilingv (sârbo-român), apărut în Editura Meridiane, Smederevo, 2019, prezentat de poeții Goran Georgevici (directorul Festivalului), Radomir Andrici (fost președinte al Uniunii Scriitorilor din Serbia) și de cel care a asigurat traducerea poemelor, Slavomir Gvozdenovici (co-autor, alături de Ada D. Cruceanu, și al selecției din creația lui Octavian Doclin).

Lansarea-vedetă de carte, ca de fiecare dată,  a fost antologia acestei ediții jubiliare, sub titlul „Smederevo-50“, care se deschide cu nimeni altul decât cu Peter Handke, recentul Laureat al Premiului Nobel pentru literatură. Antologia include și poeții din România invitați la această ediție.

Trebuie să amintim că printre cele mai importante premii ale Festivalului, de la înființarea lui (1970), se numără „Cheia de Aur” a orașului Smederevo, obținut și de scriitorul român Geo Bogza la vremea sa. Biblioteca Națională din Smederevo a organizat o amplă expoziție retropespectivă foto-documentară a Festivalului și a cărților apărute în editura Meridiane.

Organizatorii au oferit participanților și un impresionant spectacol de poezie și muzică medievală sârbă în  Fortăreața Semendria/ Smederevo, care străjuiește de secole această parte a ținutului dunărean.