O țară în leasing nu zice AU…

Mario Balint

România e o țară luată în leasing. De clanuri, grupuri de interese, pe persoană fizică. Bucată cu bucată, domeniu cu domeniu de activitate! Nu există loc sau instituție în această țară unde activitatea de zi cu zi să nu fie tulburată de activități ce nu au legătură cu morala sau cu legea. Unele ticăloșii sînt făcute cu respectarea legii, altele pe lîngă lege sau, grobian, cu încălcarea legii!

Iată, bunăoară, într-o instituție prăpădită a statului se cheltuie peste 60.000 de euro pentru achiziții de lux menite exclusiv să gîdile orgoliile și vanitatea unui manager. În alta, managerul pur și simplu falsifică, mînărește și își însușește 900.000 de lei, adică, aproape 200.000 de euro. Ne apucă rîsul și comentăm pe FB amuzați că un anume general își face partea din fondurile operative ale instituției și-și trage casă și teren lîngă București. Dragnea se împroprietărește cu o insulă. Alții, mai modești, doar cu hărți și planuri topografice ale unor zăcăminte geologice. Ce să mai vorbim de clanurile țigănești care au în proprietate majoritatea clădirilor istorice din Timișoara! Agricultura. Pădurile și chiar munții, apele de munte au fost transferate pe persoană fizică! Primăriile au fost aranjate în așa fel încît să fie conduse de cine trebuie, în speranța că nu mai numără nimeni voturile! Ca la Sectorul 1!

O țară în leasing nu zice AU! Dar oamenii ei? Cine ar trebui să zică AU? Primul schior al țării, care primește cadou un costum de schi roșu cu negru, din fondurile operative? Organele statului? Care organe? Cele care cercetează basme între două dezastre ecologice? Polițiștii care își bazează capturile exclusiv pe turnătoria între clanuri și reașezarea pozițiilor în piețe? Se știe că „de proști” pică doar cei care nu respectă regula celor 30%! Sindicatele, sufocate de lidera poponarilor și rataților plini de ei care nu au altă calitate decît că sînt finii unor primari și ai curvelor hrăpărețe? Partidele politice? Neo-marxiștii, care au defilat cu mafia în vîrf de băț? Liberalii mascați? Ungurii? Socialiștii vopsiți?

PNL, USR-PLUS şi UDMR au convenit marţi-seară asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie, şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. ”Comunicarea publică se va face în spirit de susţinere reciprocă şi solidaritate”, se arată în document. Adică nu se vor mai turna reciproc! Adică, cele trei clanuri politice și-au împărțit, încă o dată, feudele și au promis că nu se vor mai băga unii peste alții.

Peste toată această imagine de cadavru mîncat de viermi, un nou sondaj arată că românii au cea mai mare încredere în armată și în biserică. Nici o schimbare în ultimii 30 de ani! Presa se află abia pe locul 7!!! Și, totuși, mai sîntem aici! Și, totuși, vorbim despre lucrurile pe care le considerăm contrare intereselor publicului. Uneori, greșim? Treaba autorităților este să ne contrazică, să ne ofere informații la care nu am avut acces etc. Precum în cazul posibilei agresiuni rusești din Ukraina și întrebarea din sondaje dacă românii sînt dispuși să-și apere țara! Că războiul din Ukraina este un nou bau-bau, este clar, că peste 70% dintre românii apți-combatanți NU doresc să pună mîna pe armă, este la fel de clar! Ce nu este clar este de ce s-a ajuns aici.

Românii consideră statul mereu ostil? Românii consideră că nu au motive să-și mai apere țara? Țara lor? Țara mea? Guvernul meu? Parlamentul meu? Armata mea? E dureros, dar o țară în leasing nu zice AU…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + 1 =