O personalitate a Reşiţei care nu trebuie uitată: muzicianul şi interpretul Marius Ţeicu

marius teicu 1

Recent, a fost ziua de naștere a muzicianului, compozitorului și interpretului Marius Țeicu, un om al cărui destin s-a legat și de micuțul orășel muncitoresc Reşiţa, care era încă sat pe vremea când s-a născut.

Tot mai des, această personalitate a acestor locuri este uitată de mediile culturale reșițene, deși este un nume care face cinste acestui oraș.

Reșițenii care n-au apucat să-l cunoască, în debutul sau în culmea carierei sale, trebuie să ştie că Marius Ţeicu s-a născut la 9 mai 1945, la Reşiţa, dar a copilărit la Timişoara. Compozitor, solist vocal, instrumentist, orchestrator şi dirijor, a absolvit Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, specialitatea dirijorat (1963-1968).

S-a remarcat în 1966 ca membru al grupului Dixie 67, devenit Modern grup, alături de Petre Magdin şi Marcel Dragomir. Modern grup îi lansează primele compoziţii, care atrag atenţia realizatorilor de emisiuni muzicale de la radio şi televiziune.

Compoziţiile sale, peste 500 la număr (”Am alergat după o stea”, ”Iubire”, ”Doar pacea”, ”Clipe de viaţă”, ”Da, da, da”, ”O portocală”), sunt legate de cariera unor interpreţi de succes ai muzicii uşoare româneşti – Margareta Pâslaru, Marina Voica, Anda Călugăreanu, Aurelian Andreescu, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Romcescu, Silvia Dumitrescu, Anca Ţurcaşiu, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Corina Chiriac, Loredana Groza, Aurelian Temişan, Adrian Daminescu – dar şi de repertoriul unor soprane ca Bianca Ionescu sau Daniela Vlădescu, conform site-ului compozitorului, http://www.mariusteicu.ro.

A semnat partituri muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale (”Omul care a văzut moartea”, ”Divanul Persan”, ”Micuţa Dorothy”), show-uri de televiziune, spectacole de teatru, muzică pentru copii, spectacole de revistă, operetă etc.

În perioada 1968-1974, a fost profesor al Şcolii Populare de Artă – secţia canto-muzică uşoară. Aici a avut ca elevi o serie de cântăreţi care aveau să devină nume mari ale muzicii uşoare româneşti de mai târziu: Angela Similea, Dida Drăgan, Olimpia Panciu, Mirabela Dauer, Adrian Romcescu, Mihai Constantinescu, Ioan Luchian Mihalea.

De-a lungul anilor, a interpretat 50 dintre propriile compoziţii, singur sau în duet cu artiste ca Olimpia Panciu, Angela Similea, Corina Chiriac.

Din 1974 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi are numeroase participări la concursuri şi festivaluri muzicale de gen, precum şi premii în ţară sau străinătate.

În aprilie 2002, a fost ales membru în Consiliul de conducere al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, la secţia muzică uşoară şi jazz.

Marius Ţeicu a obţinut sute de premii la secţiunile „Creaţie” şi „Şlagăre” ale festivalurilor şi concursurilor de acest gen. La ediţia din 2003 a Festivalului de la Mamaia, Marius Ţeicu, alături de alte nume mari ale muzicii uşoare româneşti, a primit Premiul special – o distincţie aniversară, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la debutul festivalului.

Din 1991 până în 1997, a fost profesor de canto la Facultatea de Teatru, la Universitatea Ecologică din Bucureşti, iar din 1997 a devenit profesor de canto la Facultatea de Teatru, din cadrul Universităţii „Spiru Haret”.

A făcut parte din juriile festivalurilor „Cerbul de Aur”, „Mamaia”, „Melodiile Bucureştilor” şi ale concursurilor de interpretare „Steaua fără nume”, „Ploaia de stele”.

În 2014, a fost lansată, la Târgul Gaudeamus, cartea ”Marius Ţeicu – compozitor de top”, scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea.

În anul 2019, muzicianul a lansat patru CD-uri cu melodii compuse de el şi interpretate de Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Marina Voica, Gabriel Dorobanţu, Adrian Daminescu, Loredana Groza, Monica Anghel, Oana Sârbu, Aurelian Andreescu, Paula Seling, Silvia Dumitrescu, Gabriel Cotabiţă, Aurelian Temişan şi de el însuşi. (Foto: Libertatea)