O femeie din Caraș-Severin a căzut victima noii metode de înșelăciune „soldatul american“

telefon mobil in mana

Polițiștii cărășenii ne spun că o nouă metodă de înșelăciune face victime. O femeie de 43 de ani a depus plângere după ce a fost păcălită să plătească aproape 20.000 de dolari unei persoane pe care a cunoscut-o pe o rețea de socializare.

Femeia a fost abordată de un necunoscut care i s-a recomandat a fi comandant de navă, i-ar fi câștigat victimei încrederea și i-ar fi promis că se va muta cu aceasta în România, convingând-o astfel să trimită aproximativ 20.000 de dolari, în mai multe tranșe, în diferite conturi, sub pretextul ridicării unui presupus colet conținând bani și lingouri de aur, trimis de bărbatul necunoscut în România, drept cadou pentru aceasta.

Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, explică: „Specific acestei metode de înșelăciune, victimele escrocilor sunt contactate de persoane care pretind că au funcţii importante în armata americană. Odată câştigată încrederea, celor contactaţi li se promite o relaţie amoroasă. Atunci încep şi cererile de împrumuturi sau de achitare a taxelor vamale pentru ridicarea unor presupuse cadouri trimise de escroci victimelor. De regulă conversațiile se poartă prin intermediul unor aplicaţii criptate, ceea ce îngreunează mult atât identificarea autorilor, cât şi dovedirea faptelor acestora. Neavând bani suficienți în numerar, uneori, victimele își vând proprietăți și bunuri ori contractează chiar și împrumuturi bancare“.

Sumele de bani obţinute de la victimele credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci trec prin diferite circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare, cu scopul de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale.

Recomandările polițiștilor

Nu trimiteți bani necunoscuților care vă abordează pe internet, nu dați curs unor astfel de conversații și nu transmiteți date personale celor cunoscuți întâmplător pe rețelele de socializare!

Sesizați Poliția dacă sunteți victime ale acestui tip de fraude!

Nu ștergeți conversațiile purtate pe diferite rețele, în cazul în care sunteți victime ale înșelăciunilor prin această metodă, acestea pot fi folosite ca mijloace de probă!

Nu expediați sume de bani prin mandate online, nu depuneți bani în contul unor persoane necunoscute! Escrocii sentimentali fac parte din adevărate reţele infracţionale, iar sumele de bani le transferă în conturi din afara țării, prin diferite tehnici financiare, îngreunând astfel soluționarea cauzei și recuperarea prejudiciului.

Fiți prevăzători! Nu dați curs unor astfel de metode de înșelăciune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 12 =