Direcţia pentru Agricultură Caraș-Severin continuă seria de întâlniri cu fermierii și agricultorii din județ

intalnire fermieri

Specialiștii Direcţiei pentru Agricultură județeană Caraș-Severin, în colaborare cu colegii din cadrul APIA Caraș-Severin, au ajuns la Ticvaniu Mare cu ˝Caravana cunoașterii”, acțiune ce se înscrie astfel în seria de întâlniri cu fermierii din județ. Au dus în mijlocul fermierilor interesați date importante, referitoare la intervențiile incluse în Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027, precum și despre toate mecanismele de sprijin și ajutor disponibile în perioada ce urmează!

”Planul prevede un sprijin în valoare de 15,83 miliarde de euro, distribuit astfel: Pilonul I – instrumente de sprijin susținute prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) – plățile directe, și măsuri pentru susținerea pieței, și Pilonul II – instrumente pentru politica de dezvoltare rurală finanțate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR). Fondurile vor fi distribuite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru Pilonul I, și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru Pilonul II. Astfel, aproximativ 38% din bugetul prevăzut este alocat investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală (spre exemplu eco-scheme), 61% constituie subvențiile pentru fermieri, în timp ce aproape 1% este prevăzut pentru măsuri privind piața”, a subliniat Adina Bâte, director executiv adjunct al DAJ CS.

În cadrul întâlnirii s-au discutat și dezbătut multe probleme de actualitate pentru fermieri, concluzionându-se prin consens unanim, că aceștia au nevoie de o informare directă și o îndrumare atentă, atât din parte specialiștilor din cadrul instituțiilor județene din subordinea MADR, cât și din partea autorităților publice locale. Liviu Munteanu, consiler superior din cadrul DAJ CS, spune că Planul are obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare și a satului românesc

Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), una dintre noile subvenții pe hectar de care vor beneficia fermierii români începând cu anul 2023, odată cu noua Politică Agricolă Comună. Acest sprijin înlocuiește actuala schemă de plată unică pe suprafață (SAPS). Astfel, subvenția este destinată fermelor între 1 hectar și 50 de hectare, care reprezintă majoritatea fermelor din România” a explicat Andreea Sanfira, consilier în cadrul DAJ CS

În cadrul sprijinului cuplat destinat sectorului vegetal sunt prevăzute 12 intervenții pentru: soia, lucernă, leguminoase pentru industrializare (mazăre de grădina, fasole boabe și fasole păstăi), cânepă, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete) și legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete, varză), precum și fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise, și piersicii) și seminte pentru plante furajere”, a prezentat Ioan Musta, șef birou din cadrul APIA CS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 9 =