Ne aşteaptă zile incendiare. Specialiştii recomandă cetăţenilor să respecte o serie de reguli şi măsuri preventive

62058722

Meteorologii anunţă că în viitoarele două săptămâni, în Banat vom avea parte de temperaturi obişnuite pentru această lună, dar care vor aduce un discomfort cetăţenilor.

„În intervalul 4 –14 iulie media maximelor termice să se încadreze, în general,între 29 și 31 de grade, caracterizând o vreme apropiată de normal din punct de vedere termic. Evoluția temperaturilor minime va fi asemănătoare, media fiind în creștere în primele nopți, spre 18…19 grade pe 2 și 3 iulie, apoi va scădea și se va situa în jurul a 16 grade până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză. Manifestări specifice instabilității atmosfericese vor semnala cu precădere după data de 9 iulie, iar în restul intervalului doar pe arii restrânse vor fi averse”, spun meteorologii.

Evitaţi pe cât posibil expunerea la soare
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin recomandă cetăţenilor să respecte o serie de reguli şi măsuri preventive pe timpul perioadelor caniculare şi secetoase.

Pentru a preîntâmpina efectele nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate din timpul verii asupra sănătăţii, trebuie respectate următoarele: creşterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi şi optarea pentru o alimentaţie săracă în grăsimi; evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice; efectuarea de duşuri şi băi frecvente cu apă sub temperatura cutanată; persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate.

De asemenea, evitarea expunerii la soare şi folosirea de mijloace de protecţie adecvate (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise); evitarea depunerii efortului fizic susţinut în perioada zilei când temperatura atinge valorile maxime. În acest sens, activităţile agricole, precum şi activităţile pe şantiere de construcţii şi în halele industriale, în cazul în care care nu există posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, se vor desfăşura dimineaţa şi seara. Şi nu în ultimul rând acordarea unei atenţii speciale copiilor, evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, precum şi evitarea deplasărilor pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare.