Muzeele săteşti vin… online la Caransebeş

muzeu sate

În organizarea Consiliului Judeţean, a Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş şi a Episcopiei, miercuri, 16 decembrie, de la ora 10, la instituţia de cultură caransebeşeană va avea loc Sărbătoarea Muzeelor Săteşti, manifestare aflată la ediţia cu numărul 11.

După ce, anul trecut, pe Valea Almăjului a avut loc o ediţie aniversară a acestei tradiţionale manifestări culturale, la Sediul Asociaţiei „Izvoare almăjene” din Bozovici, cu tema-impuls „Conservarea şi promovarea patrimoniului sătesc prin muzeele şi colecţiile săteşti. Intelectuali bănăţeni implicaţi direct în Unirea Banatului din 1919”, anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, s-a dorit ca ediția a XI-a să nu se piardă şi astfel s-a apelat la ajutorul tehnologiei, muzeul din Caransebeș organizând acţiunea online, într-un format inedit, la care s-au înscris nouă muzee din zona Banatului.

Acțiunea va fi transmisă online pe pagina de Facebook a muzeului, la ea anunţându-şi participarea colecționari și reprezentanți ai muzeelor sătești din zona Aradului și de pe Valea Almăjului. Sub forma unui reportaj, material video, participanţii vor etala 10 obiecte din colecția personală și se vor prezenta colecția și muzeul realizat în principal în case părintești, case memoriale sau clădiri vechi reabilitate, ansambluri vestimentare, obiecte de uz casnic, ceramică, podoabe, documente fotoetnografice, în vederea promovării patrimoniului etnografic din Banat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 15 =