Muncă de lămurire cu comunităţile defavorizate, la Caransebeş

comunitati defavorizate 2

În cursul zilei de joi, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Instituției Prefectului și ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraș-Severin, tema discuţiilor constituind-o problematica locurilor de muncă pentru persoanele din comunitățile defavorizate, în special cele de romi.

„În cadrul discuţiilor am făcut o prezentare a Proiectului Operaţional Capital Uman, aflat în derulare, care se adresează tocmai acestor comunităţi defavorizate şi marginalizate. Este o situaţie destul de complicată, pentru că şi în cadrul proiectului pe care îl derulăm întâmpinăm dificultăţi, în special cu persoanele adulte, în ceea ce priveşte conştientizarea acestora referitor la beneficiile acestor programe care au ca finalitate integrarea lor, dar prezenţa reprezentanţilor comunităţii rome, ai Prefecturii şi ai AJOFM s-ar putea să dea roade, dacă acest demers va fi unul constant. Probelma este şi de relaţionare şi de publicitate, oamenii aceştia probabil că nici nu ştiu de existenţa unor locuri de muncă, unii probabil că nici nu-şi doresc să lucreze, poate cei mai mulţi, sau poate că se mulţumesc doar cu ajutoarele sociale şi un eventual ajutor de şomaj. De aceea, cred că este puţin dificil, dar această muncă de convingere trebuie să aibă un caracter permanent şi constant, dacă dorim cu adevărat să integrăm aceste persoane pe piaţa forţei de muncă şi în viaţa socială a comunităţii”, a spus Felix Borcean.

Reprezentanții Instituției Prefectului și ai AJOFM Caraș-Severin, împreună cu cei ai comunității de romi din Caransebeș, s-au deplasat apoi în Balta Sărată, unde le-au prezentat cetăţenilor posibilitățile de a se califica sau recalifica pe anumite domenii, de a li se oferi cursuri de perfecționare, scopul final fiind integrarea acestora în diverse locuri de muncă.