Modelul Halei Minda din Reșița, prezentat la cea de-a 10-a întâlnire a partenerilor proiectului Interreg Cinema

hala minda

Modelul proiectului de reabilitare și revitalizare a Halei Minda din Reșița a fost prezentat recent, de către reprezentanții ADR Vest, la cea de-a 10-a întâlnire a partenerilor proiectului Interreg Cinema, finanțat prin programul Transnațional Dunărea.

Întâlnirea, desfășurată la Ljubljana, a avut ca obiectiv dezbaterea inițiativelor de susținere a industriilor creative și revitalizării spațiilor urbane abandonate în contextul regenerării urbane. Ljubljana este un exemplu de regenerare urbană. Unul dintre cele mai cunoscute exemple de revitalizare este cel al fostei fabrici de biciclete ROG, al cărei spațiu a fost transformat într-un centru tehnologic, de producție și sprijin pentru industriile creative.

Primăria Municipiului Reșița este parte a unui nou proiect european, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea, proiectul „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării”.

Proiectul-pilot care vizează reabilitarea și revitalizarea Halei Minda, o clădire din cărămidă pe structură de metal, fost spațiu industrial, are ca scop principal de a dezvolta aici facilități de tip „makerspace”, de învățare practică pentru ceea ce înseamnă prelucrare metal atât pentru elevi care urmează cursurile Școlii Duale Reșițene, cât și pentru firme de profil din oraș. Municipalitatea mai dorește ca spațiul să devină un centru expozițional pentru lucrări în metal, să găzduiască evenimente și să aducă împreună sculptori din întreaga lume.T ransformarea spațiului într-o infrastructură de sprijin pentru industriile creative va stimula în același timp antreprenoriatul într-un sector cu tradiție din Reșița.

Valoarea totală a proiectului CINEMA este de 2.249.073 euro, din care cofinanțarea Uniunii Europene reprezintă 1.911.712 euro. ADR Vest dispune de un buget de 146.071 de euro. Perioada de implementare este iulie 2020 – decembrie 2022.

Partenerii de proiect sunt: Camera de Comerț și Industrie din Slovenia (Lider), Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Urbane Ljubljana (Slovenia), Creative Industry Košice (ONG) și Agenția pentru Sprijinirea Dezvoltării Regionale Košice (Slovacia), Stuttgart Media University și Corporația pentru Dezvoltare Economică din Regiunea Stuttgart (Germania), Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Municipiul Reșița (România), Studio Komplekt și Municipiul Gabrovo (Bulgaria), Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH, CIMA Consulting and Management LLC, Orașul Leonding (Austria), Agenția pentru Dezvoltare Regională Backa și Orașul Sombor (Serbia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord și Primăria Bălți (Moldova).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 9 =