Mintea de pe urmă a liberalilor

Mario Balint

PNL este iubit de Cineva, acolo, sus! Nu, nu vă gîndiţi la insul de la Cotroceni! PNL are un Dumnezeu al său şi, ca oricărei berze chioare, i-a dat un LIDER! Un lider care este mai presus de interesele partidului, o specie necunoscută şi ciudată între politicienii vopsiţi în drapelul Ukrainei!

Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal s-a întrunit duminică, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noului preşedinte, după ce Florin Cîțu și-a dat demisia de la conducere. Premierul Nicolae Ciucă, singurul candidat pentru această funcţie, este noul președinte al partidului! Din 1.120 de voturi exprimate, 1.060 au fost pentru alegerea lui Nicolae Ciucă și 60 au fost anulate, potrivit rezultatelor anunțate după numărarea voturilor. De asemenea, au fost 159 de voturi neexprimate (abțineri).

Nu cred că Nicu Ciucă este iubit în PNL. Puţini l-au votat din convingere, mulţi din oportunism, alţii, cu speranţa că PNL face mai mult de 7 la sută la viitoarele alegeri. În sală au mai fost cei care nu înţeleg pe ce lume sînt – 60! –, şi 159 de opozanţi de facebook, care s-au abţinut, pentru că nu au avut curajul să voteze împotrivă, de teamă să nu-şi piardă privilegiile. “Mai bine mă împiedic…”, zice o poveste românească cu tîlc!

Surprinzător, la Congresul extraordinar, liberalii au dovedit că au printre ei şi oameni cu creier, nu doar cu batistuţe! Prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a declarat că Nicolae Ciucă va avea o misiune „mai dificilă şi mai provocatoare” decît cele din Iraq sau Afghanistan, o misiune care „va modela” viitorul partidului: „Astăzi alegem personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere. Astăzi partidul se uneşte în spatele unui lider în care românii au cea mai mare încredere – premierul României, Nicolae Ciucă”, a spus Dumitrescu. 

El a mai afimat că potenţialul economic al României este unul „excepţional, extraordinar, uriaş”. „Aşa este potenţialul economic al României şi nu-mi place că pleacă grîu din ţară şi importăm făină sau că după ce o generaţie întreagă a făcut foamea înainte de 1989 ca să achite datoria externă în ultimii ani ne-am împrumutat masiv şi scump pentru consum. Nu-mi place să văd că două ţări vecine – Ungaria şi Austria – au două mega companii petroliere fără să aibă un strop de petrol, sau că ne-am bătut joc de miliarde de euro din fonduri europene pe care le-am dat înapoi din cauza unor incompetenţi, şi nu-mi plac multe altele, la fel cum nu vă plac nici dumneavoastră, dar am speranţa, credinţa, încrederea că putem să ne dezmeticim. Avem nevoie de autostrăzi, de căi ferate, de Dunăre navigabilă şi de Portul Constanţa, avem nevoie de mai multe hidrocentrale, eoliene, fotovoltaice, reactoare şi de gazele din Marea Neagră. Avem nevoie de cele cîteva milioane de români care abia aşteaptă să se întoarcă acasă. Avem umbrela NATO şi sîntem membri ai UE. Infrastructură. Energie, forţă de muncă, NATO şi UE – Avem tot ce ne trebuie pentru a clădi un viitor măreţ, o Românie la care visăm cu toţii, cu PNL într-o singură direcţie, înainte şi mai bine pentru români în Europa”, a mai arătat Iulian Dumitrescu, potrivit Agerpres. Sigur, liberalul a fost cuprins uşor de frisoanele campaniei electorale şi a încercat să-i sugereze generalului cam la ce se gîndesc ei, politicienii vopsiţi, în campanie electorală!

Numai că, aşa cum îl cunosc, de fix 20 de ani!, Generalul Nicolae Ciucă lucrează nu cu vorbe, ci cu planuri tactice, ceea ce e o schimbare în adunătura liberală. Va fi o provocare pentru Nicolae Ciucă să o transforme într-o armată!

Nicolae Ciucă a declarat în deschiderea congresului că nu are vechime în Partidul Naţional Liberal, nici experienţă politică şi nici că nu vrea să pară ceea ce nu este, dar a punctat că nici nu se va lăsa prizonier. „Dragi liberali, am scris pe prima pagină a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid nu stă într-un om. Forţa partidului este dată de primari, consilieri, preşedinţi de consilii judeţene, este dată de senatori şi deputaţi, dar mai ales este dată de toţi membrii PNL şi de votanţii noştri. Este adevărat – nu sînt un membru cu vechime în partid, nu am experienţă politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sînt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier. Sînt pregătit să îmi asum această funcţie”, a spus Ciucă, duminică, în discursul susţinut la Congresul extraordinar al PNL. „Trăim într-o situație geopolitică deosebit de gravă. Cel mai important obiectiv e să guvernăm țara. Cetățenii români așteaptă de la noi soluții, așteaptă de la noi măsuri, așteaptă de la noi să fie protejați. Cetățenii români s-au săturat de gîlceavă și discordii”, a declarat Nicolae Ciucă înainte de deschiderea congresului. Adică, le-a spus elegant liberalilor că va da jos milităria din pod!

Nicolae Ciucă este militar de carieră. În 1985 termina liceul militar din Craiova, apoi urmează şcoala de ofiţeri din Sibiu (1988). Începînd cu anul 1990, participă la mai multe cursuri de perfecţionare militară în ţară, apoi în SUA. În 1996, ia parte la prima misiune în afara graniţelor: ofiţer de stat major în cadrul unei operaţiuni militare ONU în Angola, ţară măcinată de război civil. În 2001, Nicolae Ciucă conduce batalionul “Scorpionilor Roşii” la un exerciţiul multinaţional în Bosnia şi Herţegovina. Între iunie 2002 şi ianuarie 2003, maiorul Nicolae Ciucă e comandantul batalionului românesc în misiunea din Afghanistan, iar un an mai tîrziu participă la războiul din Iraq, una dintre cele mai importante operaţiuni militare ale armatei române moderne. În Iraq, Nicu Ciucă e din nou la comanda „Scorpionilor Roşii” în Bătălia de la Nasiriyah, din 2004, recunoscută drept prima luptă a militarilor români de după Al Doilea Război Mondial, vedeţi documentarul pe care l-am realizat cu mulţi ani în urmă!

Nicolae Ciucă este un lider în care cred! Un altfel de om politic, care întîi şi-a construit o carieră şi apoi a intrat în politică. Sînt convins că Nicolae Ciucă a intrat în gloata liberală să o transforme într-un partid! Sînt convins că Nicolae Ciucă a intrat în politică să ofere, nu să ia cu japca! Sînt convins că Nicolae Ciucă va fi viitorul preşedinte al României! Preşedinte, nu clanţă de uşă! Îi doresc mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

11 + eight =