Miniexpoziţia retrospectivă „Zoltán Falusy”, la finisaj

zoltan falusy

În data de 29 iulie se împlinesc 115 ani de la nașterea unei figuri emblematice a mișcării plastice reșițene din a doua parte a secolului trecut. Este vorba despre pictorul și făuritorul de tinere talente Zoltán Falusy. El este cel care a plămădit generații întregi de artiști plastici pe scena picturii reșițene, i-a făcut să îndrăgească pânza, penelul și culorile.

O primă manifestare în secolul XXI în amintirea lui Zoltán Falusy a fost organizată la Reșița în toamna anului 2015, la Centrul Social „Frédéric Ozanam”. Repetând această inițiativă, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița a organizat, începând cu data de 17 iulie, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, o expoziție retrospectivă cu lucrări puse la dispoziție de Maria Fabricky din Reșița.

Astăzi, 29 iulie, începând cu ora 17, în curtea Bibliotecii Germane se va organiza un finisaj al acesteia, de data aceasta cu public, la care sunt invitați toți cei care l-au cunoscut pe Zoltán Falusy.

Totodată, pe paginile de Facebook ale Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” și ale Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin (Demokratisches Forum der Banater Berglanddeutschen) vor fi încărcate imagini cu creații ale celui comemorat, aflate în colecții private ale dr. Gábor Bibza, Mariei Fabricky și ale familiilor Fiat și Balasz.

Cu prilejul împlinirii a 115 ani de la naștere, au fost realizate și totodată aprobate de către Poşta Română, prin Federația Filatelică Română, o ștampilă și un plic ocazional care vor aminti în viitor despre evenimentul din 29 iulie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =