Măureni, prima localitate din Caraş-Severin cadastrată integral şi pe banii statului

Măureni, prima localitate din Caraş-Severin cadastrată integral şi pe banii statului

În cursul zilei de miercuri, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Caraş-Severin, ing. Rusalin Mureşan, a înmânat, într-un cadru festiv, prima tranşă de cărţi funciare din cele peste 5.000 eliberate gratuit proprietarilor de imobile din comuna Măureni, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF).

Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin (OCPI) Caraș-Severin.

„Proprietarii imobilelor din comuna Măureni vor primi cele 5.603 de cărți funciare, eliberate gratuit, începând de astăzi. În comuna Măureni, care măsoară 9.007,98 de hectare, lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale (UAT) au început în luna septembrie 2016“, preciza directorul Mureşan.

Totodată, în anul 2019, alte peste șase mii de cărți funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii terenurilor agricole din 14 comune din județul Caraș-Severin, în urma lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Cele 6.610 de imobile au suprafața totală de 2.828,11 de hectare și se află în localitățile: Buchin, Ciclova Română, Copăcele, Doclin, Ezeriș, Grădinari, Lăpușnicu Mare, Mehadica, Obreja, Pojejena, Sacu, Slatina-Timiș, Socol și Teregova. Alte, 21 de comune din județul Caraș-Severin vor fi cadastrate integral cu fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Pentru primele două (Teregova și Mehadia) ANCPI a inițiat deja procedura de licitație.

Mureşan precia că obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local. Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro.

La rândul său, primarul Brian Filimon, a mărturisit: „Acest mare proiect, pentru că eu aşa îl consider, l-am găsit în derulare, datorită implicării primarului de atunci, Traian Puşcaş. Orice proiect de acest gen are şi poticniri, dar, cu siguranţă, în final satisfacţiile sunt foarte mari pentru întreaga comunitate pentru că el durează peste o sută de ani. Aceste intabulări gratuite, acest cadastru sistematic reprezintă ceva deosebit, un lucru pe care orice comună şi l-ar dori. Cu atât mai mare este bucuria noastră, cu cât comuna Măureni este prima unitate administrativ teritorială din cele 77 existente în Caraş-Severin, cadastrată integral“.

Din 26 august, fiecare proprietar din Măureni poate trece pe la primărie pentru a-şi ridica cărţile funciare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •