Manipularea prin sondaje

Mario Balint

Secolul 21 modifică din temelii lumea pe care am cunoscut-o în ultimii 50 de ani ai secolului trecut. Deşi totul pare de neînţeles, ne aflăm în plin proces al sfîrşitului lumii. O lume pe care soţii Toffler (angajaţi „întîmplător” la Rand!) o descriau ca pe una a societăţii industriale, de masă. Astăzi, societatea ultimelor decenii ale secolului ixix, cum era el denumit, s-a spart în bucăţi. Trăim într-o lume fracturată. Din haosul aparent, o altă lume se naşte, în divergenţa dintre fondatorii regulilor de funcţionare a politicii şi hegemoniei internaţionale post-1945, cei care au pus bazele şi au menţinut, prin tratate, ideea de: suveranitate naţională, independenţă teritorială sau intangibilitate a frontierelor. Războiul rece s-a încheiat, iar lumea bipolară s-a destrămat demantelînd o sumedenie de conflicte mocnite, renăscînd orgolii şi tensiuni crezute de mult apuse.

Astăzi, unica putere mondială, Statele Unite, sînt tot mai rapid ameninţate de noii centri de putere regională: China, Brazilia, Rusia, Turcia, India, Iran. Confruntarea decisivă se apropie și pare inevitabilă. Pentru pregătirea ei sînt folosite toate metodele: de la declarații provocatoare la sondaje care să inducă susținerea unui conflict. Pentru supremație economică și comercială!

Jumătate dintre adulţii americani cred că Statele Unite vor purta un război cu Iranul „în următorii cîţiva ani”, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos difuzat marţi, pe fondul intensificării tensiunilor între cele două ţări.

Deşi americanii sînt mai preocupaţi acum de Iran decît anul trecut, stat pe care îl consideră o ameninţare de securitate la adresa Statelor Unite, puţini ar fi în favoarea unui atac preventiv împotriva armatei iraniene. Dar dacă Iranul ar ataca primul forţele militare americane, patru din cinci respondenţi cred că Statele Unite ar trebui să răspundă militar într-un mod complet sau limitat, arată sondajul din perioada 17-20 mai.

Relaţiile istoric tensionate dintre Washington şi Teheran s-au înrăutăţit în mai, după ce preşedintele american Donald Trump şi-a înăsprit poziţia anti-Iran şi a restabilit toate sancţiunile asupra exporturilor de petrol iranian după decizia sa cu un an înainte de a retrage Statele Unite dintr-un acord nuclear internaţional cu Teheranul din 2015.

Statele Unite au desfăşurat un portavion şi forţe în regiunea Golfului, ca răspuns la informaţii potrivit cărora Iranul ar complota împotriva intereselor americane, ceea ce Iranul neagă.

Aproape jumătate – 49% – dintre americani dezaprobă modul în care republicanul Trump se ocupă de relaţiile cu Iranul, arată sondajul, în timp ce 31% îl dezaprobă puternic. În ansamblu, 39% aprobă politica lui Trump. Sondajul arată că 51% dintre adulţi cred că Statele Unite şi Iranul vor purta un război în următorii cîţiva ani, cu 8 puncte procentuale mai mult faţă de un sondaj similar publicat în iunie anul trecut. În sondajul din acest an, atît republicanii, cît şi democraţii văd mai mult Iranul ca pe o ameninţare şi afirmă că războiul este probabil.

Iranul este caracterizat de 53% dintre adulţii din Statele Unite ca o ameninţare „gravă” sau „iminentă”, în creştere cu 6 puncte procentuale faţă de un sondaj similar din iulie anul trecut. Comparativ, 58% dintre americani au caracterizat Coreea de Nord drept o ameninţare şi 51% dintre americani consideră că Rusia este o ameninţare.

În ciuda preocupărilor lor, 60% dintre americani au declarat că Statele Unite nu ar trebui să efectueze un atac preventiv împotriva armatei iraniene, în timp ce 12% afirmă că americanii ar trebui să lovească primii.

Cu toate acestea, dacă Iranul atacă, 79% au răspuns că armata americană ar trebui să se răzbune: 40% sînt pentru un răspuns limitat cu lovituri aeriene, în timp ce 39% sînt în favoarea unei invazii complete.

Atît Statele Unite, cît şi Iranul au declarat că nu vor război, deşi au existat declaraţii belicoase din ambele părţi.

În ciuda deciziei lui Trump de a se retrage din acord, sondajul arată că 61% dintre americani încă sprijină acordul din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale de a reduce potenţiala producţie iraniană a unei bombe atomice în schimbul scutirii de sancţiuni. Republicanii de asemenea sînt în favoarea acordului negociat de administraţia democrată a preşedintelui Barack Obama, cu puţin peste jumătate afirmînd că îl sprijină.

Aliaţii din Golf şi oficiali guvernamentali americani au declarat că ei cred că grupuri sprijinite de Iran sînt responsabile pentru o serie de atacuri asupra transportului maritim şi conductelor din Golf săptămîna trecută.

Trump a spus că doreşte să negocieze cu liderii Republicii Islamice. Preşedintele iranian Hassan Rouhani a respins marţi discuţiile şi a declarat că un „război economic” este purtat împotriva Iranului.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online în limba engleză în Statele Unite. Au fost colectate răspunsurile a 1.007 adulţi, inclusiv 377 de democraţi şi 313 republicani, având o marjă de eroare de până la 4%.