Managerul spitalului din Caransebeş se gândeşte la insolvenţă!

Adrian Dumbrava

La finalul şedinţei din 28 mai a Consiliului Local Caransebeş, noul manager al Spitalului Municipal de Urgenţă, Adrian Dumbravă, a făcut o scurtă prezentare a situaţiei în care se găseşte unitatea medicală caransebeşeană.

„La momentul acesta, după părerea mea – şi nu vreau să vă impresionez, sunt un om al cifrelor şi al faptelor –, spitalul este într-o situaţie mai mult decât critică, datoriile, în momentul de faţă, sunt de 2,5 către 3 milioane de euro, suntem în arierate, sunt utilităţi neplătite şi primim somaţii de plată în fiecare zi. Am cinci săptămâni de când am început activitatea, am luat unele măsuri despre care, probabil, într-o comunitate mică s-a auzit, se vorbeşte despre ele, voi continua, şi vreau să vă spun că aş dori să fiţi partenerii mei, să-mi acordaţi încredere în ceea ce voi face, pentru că numai împreună putem depăşi situaţia aceasta foarte, foarte critică. Este o scădere masivă de pacienţi după pandemie şi ne va aştepta un hap şi mai puternic, pentru că toată lumea are teama aceasta de a merge la spital. Până la sfârşitul anului, prin reformele pe care eu le propun, sperăm să diminuăm pierderile pe care le acumulează spitalul, de aproximativ un milion de lei lunar, ceea ce înseamnă că în decurs de un an datoria spitalului ar putea să se dubleze. Un lucru catastrofal, după părerea mea. Nu exagerez cu nimic, dar condiţiile din spital sunt inumane, şi ne aşteaptă o muncă grea. Până la sfârşitul anului voi veni probabil cu patru, cinci sau şase modificări la organigrama existentă, în sensul de repoziţionare a oamenilor, nu ca să o mărim, ci ca să facem reduceri şi să eficientizăm munca cu oamenii. Sunt un pic legat de mâini în perioada asta, pentru că am vrut să renegociez toate contractele, multe dintre ele păguboase, dar când ai datoriile astea foarte, foarte mari, e greu să alegi oferta cea mai bună şi să poţi negocia cu cineva. Sunt multe variante pentru ieşirea din criză, pe termen lung, dar pe acestea vi le voi supune atenţiei în şedinţele următoare. Primul impuls pe care l-am avut, şi încă mă gândesc la el, este ca pentru acest spital – ţineţi-vă bine! – să cerem insolvenţa, ca să putem să facem un plan de reorganizare sănătos, iar datoriile existente să nu ne apese foarte mult. Vom vedea dacă aceasta va fi soluţia cea mai bună. Probabil vom fi primul spital din ţară care va cere lucrul ăsta”, a spus Adrian Dumbravă.

Prezentând în continuare situaţia unităţii medicale, managerul acesteia a adăugat că îl roagă pe primarul Felix Borcean ca, dintre instituţiile deconcentrate care urmează să fie controlate anul acesta de Curtea de Conturi, prima să fie Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, pentru că, verificând bilanţurile pe ultimii cinci ani, a descoperit câţi bani au alocat Primăria şi Consiliul local spitalului, lucrurile care s-au întâmplat acolo fiind greu de înţeles.

„Dacă lucrurile vor merge bine, la sfârşitul anului voi prezenta o evaluare, ce ar însemna o reorganizare, o recondiţionare, o reabilitare a spitalului, dar şi ce ar însemna construirea unui alt spital, care ar răspunde cerinţelor, din toate punctele de vedere, precum şi al numărului de paturi, pentru municipiul Caransebeş”, a mai spus Adrian Dumbravă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 3 =