Mama ei de viaţă!

Victor Nafiru

Începând de ieri, avem o nouă lege a pensiilor adoptată prin Ordonanţă de guvern. Una specială de care vor beneficia aleşii locali: primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Codul Administrativ adoptat de Guvernul Dăncilă este o safidare la adresa milioanelor de pensionari oneşti care au construit ceva în viaţa lor, spre deosebire de aceşti politicieni în urma cărora se văd rezultatele dezastruoase ale mandatelor pentru care de acum încolo vor beneficia de pensii speciale.

Guvernanţii spun că în acest fel se face dreptate în condiţiile în care anii lucraţi la primărie nu erau luaţi în calculul pensiei şi cei mai mulţi dintre ei se trezeau cu pensii de 1.200-1.400 de lei. O fi aşa, nimic de zis, dar cine i-a pus să candideze? I-a obligat cineva să se facă primari ori preşedinţi de consilii judeţene dacă au ştiut că legea îi face muritori de foame la bătrâneţe? Eu nu cred, ba mai mult, unii au scos bani grei din buzunar să plătească la partid pentru a fi trecut pe listă sau să facă pomeni electorale în campanii. A, cât au fost primari le-a fost bine că aveau lumea la picioare. De asta nu s-au mai plâns, normal!

Aşa cum a fost adoptat Codul Administrativ sfidează toate principiile de drept şi devine un instrument prin care guvernanţii protejează un grup de interese, care nu are alt scop decât acela de a sluji factorul politic. Este o batjocură la adresa oamenilor de rând, un „abuz“ legiferat prin acest act normativ.

În România există aproape 2.900 de localităţi. Logic, avem 2.900 de primari, vreo 3.700 de viceprimari (primarii au câte doi), 41 de preşedinţi şi 82 de vicepreşedinţi de consilii judeţene. Asta doar într-un singur mandat. Din 1990 şi până acum au fost în total şapte mandate care, înmulţite cu numărul primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor ne dau o imagine aproximativă a celor ce vor beneficia de pensie specială.

La sfârşitul anului 2018, 9.184 de persoane beneficiau de astfel de pensii, din care 3.629 erau foşti procurori şi judecători, cu o pensie medie de 17.132 de lei, 858 de foşti lucrători ai Corpului Diplomatic, cu o pensie medie de 5.480 de lei, 816 persoane care au lucrat ca funcţionari publici parlamentari, pensia medie fiind de 4.382 de lei, 1.461 de persoane beneficiare a statutului personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civila din România beneficiau pensia medie se ridica la valoarea de 10.698 de lei, 606 persoane de la Curtea de Conturi, media pensiei fiind de 7.640 de lei. 1.814 de persoane care au făcut parte dinpersonalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecatoreşti şi al Parchetelor, cu o pensie medie de 4.024 de lei.

Lor li se adaugă în curând  miile de primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi, fără ca guvernanţilor să le pese câtuşi de puţin de amărâţii care îşi trăiesc ultimii ani ai vieţii cu pensii mizerabile. Mama ei de viaţă!