„Magia Maternității“, la Spitalul Județean Caraș-Severin

SAEMINAR

În zilele de 5 și 6 februarie, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița s-a derulat Programul „Magia Maternității“,implementat la nivel național de Asociația „ProMAMA“, și accesat cu succes, în toamna anului trecut, de Maternitatea Spitalului județean.

Programul presupune alinierea protocoalelor de îngrijire a nou-născutului sănătos la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, și a constat în două zile de training, teoretic și practic, pentru personalul medical din cadrul secțiilor Obstetrica-Ginecologie și Neonatologie.

Temele abordate pe parcursul celor două zile de curs au privit: alăptarea, nevoile cuplului mamă – copil în perioada imediată post-partum și „Ora Magică“, procedură ce se dorește a fi implementată și la nivelul Spitalului județean.

 „Ora Magică“ presupune așezarea nou-născutului, venit la termen și sănătos, la pieptul mamei, piele pe piele, imediat după naștere, și lăsat acolo, în contact neîntrerupt, pentru o oră.

Promotorii acestei proceduri susțin că „Ora Magică“ aduce beneficii nu doar nou-născutului, ci și mamei.

„Nou-născuții așezați imediat pe pielea mamei își reglează temperatura corpului și ritmul cardiac, au risc scăzut de hipoglicemie, plâng mai puțin și inițiază precoce și cu succes alăptarea. Pentru mame, procedura scade riscul de hemoragie post-partum, frison, crește eficiența în lactație și scade nivelul de stres matern“, precizează Sorana Mureșan, specialist procedura „Ora Magică“.

Totodată, personalul medical din cadrul Secției Neonatologie dorește creșterea numărului de nou-născuți alimentați exclusiv la sân.

„Deși suntem o maternitate mică, personalul medical dorește să se implice cât mai mult în îmbunătățirea relației mamă – nou-născut, creșterea numărului de nou-născuți alimentați exclusiv la sân, și scăderea ratei abandonului“, a declarat Alina Ursaciuc, medic specialist în cadrul Secției Neonatologie.