La Teatrul de Vest Reşiţa: scena e tristă, iar piesa se joacă în stradă, cu Dan Mirea în rolul principal

DAN MIREA3

Scandalul de la Teatrul de Vest Reşiţa a reapărut pe afişul stagiunii de toamnă, cu cei doi directori în rolurile principale. Dan Mirea, directorul artistic, a ales soluţia inedită să protesteze faţă de ceea ce el consideră abuzurile managerului Florin Ionescu. Cu o măsuţă, un scăunel şi multe, multe adrese, memorii şi note explicative a ieşit în faţa teatrului, acolo unde, sub privirile nedumerite ale trecătorilor, a ţinut o conferinţă de presă.

„Am decis să iau această măsură extremă, pentru că suportabilitatea şi limita mea în toleranţă a ajuns la capăt. Voi continua acest protest în toate locurile publice din Reşiţa, până în momentul în care mi se va răspunde din partea managerului Teatrului de Vest la toate solicitările în scris, înregistrate de mine la secretariatul teatrului şi mi se vor da răspunsurile în urma memorilor făcute către Consiliul judeţean. Am toate dovezile necesare privind abuzurile şi umilinţa la care sunt supus de la preluarea conducerii instituţiei de către domnul Ionescu“, a ţinut să spună de la început directorul artistic.

În opinia sa, ceea ce i s-a întâmplat lui nu mai trebuie să se repete în nicio instituţie de cultură din ţară şi în nicio instituţie în care sunt bani publici. El este convins că, atunci când câştigi postul de manager în urma unui concurs trebuie să cunoşti foarte bine regulamentul de ordine interioară, să cunoşti fişa postului a fiecărui angajat, şi să înţelegi că nimic şi nimeni nu-ţi dă dreptul să te comporţi în mod arbitrar.

Mirea a mai povestit cum i-a fost transformat biroul în cameră de oaspeţi şi cum a fost trimis în comisia de disciplină, trebuind să se prezinte la lucru în fiecare zi de la ora 8 şi până la ora 16, timp în care nu face altceva decât să stea pe holuri, pentru că nu are nici măcar drept de semnătură.

„Am avut de foarte multe ori discuţii cu domnul director al teatrului, Florin Ionescu. Am hârtii scrise, peste 55 de solicitări înregistrate la secretariatul teatrului şi degeaba. Este a treia oară când mi se taie salariul, prima dată mi-a fost tăiat în urma unei măsuri ilegale, abuzive, drept pentru care mi s-a restituit banii, după care am făcut memorii către Consiliul judeţean care mi-a comunicat că se vor lua măsurile care se impun. Am solicitat corpul de control al Consiliului judeţean şi mi s-a sugerat de către cel care a condus această comisie să-l acţionez în judecată pentru că sunt nişte abuzuri grave. Din păcate pentu mine, pentru sistemul meu nervos şi demnitatea mea, lucrurile nu s-au schimbat şi e chiar mai rău. Adică, dacă nu mă trezesc dimineaţa să mă prezint la lucru la ora 8 îmi sunt tăiate orele. Ca dovadă, în ultima lună salariul meu arată aşa: de la 4.100 de lei net mai iau 1.493 de lei. Şi asta pentru că am refuzat să mă mai prezint la lucru pentru a fi umilit să stau pe holuri. Am cerut, ca să nu mai fiu umilit, concediu fără plată, dar nu mi s-a aprobat. Un domn din comisia de disciplină, domnul Adrian Popa, administratorul teatrului, care a fost martor în procesul intentat directorului teatrului, îi închiriază domnului Ionescu un apartament în care să locuiască, pe bani publici, plătiţi de Teatrul de Vest Reşiţa. E o adevărată nebunie ce se întâmplă în acest teatru.“

De ce tot acest scandal care, iată, durează de aproape doi ani? „Pentru că domnul Ionescu vrea ca eu  să-mi dau demisia din funcţia de director artistic, să poată conduce singur. Dar eu nu pot să accept, căci dacă aş face-o aş rămâne fără loc de muncă pentru că posturi libere pentru actori nu există. Şi, atunci, aş rămâne pur şi simplu pe drumuri, după 25 de ani de teatru şi peste 100 de premiere în care am jucat“, a mai precizat Dan Mirea.

Celălalt actor al acestei „piese“ demnă de Eugen Ionescu, a fost plecat luni din localitate, aşa că replica sa nu a putut fi auzită pe scena amenajată ad-hoc în faţa teatrului.