La Cluj, în căutarea fuziunii cu Universitatea Babeş-Bolyai
Problemele grave, în principal cele de ordin financiar, cu care se confruntă Universitatea „Eftimie Murgu“, din Reşiţa continuă să dea bătăi de cap conducerii instituţiei de învăţământ. În căutare de soluţii, dar care, în aceleaşi timp să le protejeze în continuare interesele şi avantajele de care beneficiază în prezent, se vorbeşte că rectorul Andrade Bichescu şi preşedintele Senatului, Doina Frunzăverde, ar fi avut mai multe contacte, neoficiale şi în mare taină, cu alte conduceri de la universităţi de prestigiu din ţară, încă din vară, în vederea unei fuziuni.
Nemulţumirea comunităţii academice reşiţene e că nu a fost niciodată consultată ori informată cu privire la astfel de discuţii secrete.
Din informaţiile noastre, una dintre universitățile cu care s-a negociat şi la care chiar ar fi fost depusă o astfel de cerere este Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, fapt confirmat și de unele cadre didactice din această universitate. Au avut loc discuții între persoane cu funcții de conducere din cele două universități, ultimele nu de mult.
La mijlocul săptămânii trecute, preşedintele Senatului, Doina Frunzăverde, a fost prezentă la Cluj unde a participat la o manifestare legată de colaborarea pe programe Erasmus, deşi în UEMR se ştia că aceasta era plecată în Germania. Dacă a negociat sau nu, rămâne un mister.
Discuţii pe tema fuziunii au avut loc şi în trecut. În UEMR circulă vorbe că, de fapt, unele persoane cu funcții de conducere și-ar negocia pozițiile în cazul unei fuziuni și că fuziunea UEMR cu Universitatea Politehnica din Timișoara ar fi eșuat tocmai pentru că rectorul Viorel-Aurel Șerban ar fi precizat că în cazul unei fuziuni, Centrul universitar din Reșița ar fi fost coordonat de un prorector al UPT.
În privinţa unei posibile fuziuni cu Babeş-Bolyai, ar exista posibilitatea numirii la UEMR a unui prorector din universitatea reşiţeană, însă politica o vor face cei de la universitatea din Cluj.