IPJ Caraș-Severin: microciparea câinilor este obligatorie!

115959 politia animalelor large XL e1615893886291

În ultima perioadă, 30 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 14.000 de lei au fost aplicate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Caraș-Severin de la începutul anului, pentru nerespectarea obligațiilor legale referitoare la identificarea prin microcipare a exemplarelor canine dar și a condițiilor de bunăstare ale animalelor!

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor efectuează zilnic verificări pe raza județului privind respectarea de către deținătorii de animale a obligațiilor legale referitoare la identificarea prin microcipare a exemplarelor canine, precum și cu privire la respectarea condițiilor de bunăstare ale animalelor.

Potrivit legislației în vigoare, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligația legală de a identifica exemplarele canine prin microcipare. Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare. Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea sau donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora.

Neidentificarea câinilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5000 lei la 10.000 de lei! Totodată, proprietarii de câini sunt obligați să notifice medicul veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte.

Orice deținător de animale are obligația să le asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă în cantități suficiente, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, dar și asistență medicală. Prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține animalul cu orice titlu valabil sau orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul respectiv.

Nerespectarea acestei prevederi legislative se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − thirteen =