Atenție la fraudele informatice!

student invata online

Polițiștii cărășeni atrag atenția cetățenilor asupra fraudelor informatice. Pentru a nu fi victima unor astfel de fraude, specialiștii spun că nu trebuie să vă grăbiți să dați click pe link-uri necunoscute sau nesolicitate, primite prin email sau prin SMS. Nu deschideți atașamentele din email-urile primite de la persoane necunoscute._

Nu trimiteți bani necunoscuților care vă abordează pe internet, nu dați curs conversațiilor cu aceștia și nu transmiteți date personale celor cunoscuți întâmplător pe rețelele de socializare! Nu dezvăluiți datele de pe cardul personal: nume, număr, data de expirare, PIN, CVV2/CVC adică numărul de trei cifre de pe spatele cardului. Nu furnizați niciodată datele personale de utilizare a contului dumneavoastră (parola de acces la contul bancar) altor persoane.

Site-ul pe care urmează să introduceți datele cardului pentru efectuarea unei plăți online trebuie să fie securizat, adică linkul începe cu https. Nu furnizați datele online, telefonic sau prin alte canale de comunicare (aplicații de mesagerie gratuită, SMS, pagini web etc.). Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani, astfel că cererea datelor cardului de către alte persoane este o capcană. Dacă trebuie să primiți bani atunci trebuie să dați IBAN-ul, nu datele de pe card. Nu introduceți codul PIN pe site-uri de internet şi nu-l divulgați telefonic.

Nu scrieți niciodată codul PIN pe spatele cardului. Dacă v-au fost extrași bani din cont, contactați imediat banca pentru blocarea cardului, precum și pentru verificarea și blocarea tranzacțiilor ilicite din cont, dacă acest lucru este posibil, și sesizați Poliția, depunând plângere penală.

Nu ștergeți conversațiile purtate pe diferite rețele, în cazul în care sunteți victime ale înșelăciunilor prin această metodă, acestea pot fi folosite ca mijloace de probă!

Este important să semnalați imediat orice tentativă de fraudă. Chiar dacă dumneavoastră v-ați dat seama la timp și ați reușit să vă protejați, acest lucru nu îl va opri pe cel care este în spatele tentativei. Prin datele primite de dumneavoastră de la acesta puteți ajuta la identificarea autorului acestui tip de infracțiune.

*Fiți prevăzători! Nu dați curs unor astfel de metode de înșelăciune!*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 8 =