Iohannis, rating uriaș în fosta URSS

Mario Balint

Liniștea sărbătorilor pare la fel, an de an. Cu o săptămînă înainte, fie catastrofe, fie război, epidemie, nenorociri, toată suflarea intră, așa, într-un fel de amorțeală hipnotică generată de automatismele de peste ani: cumpărături – singura activitate mai animată! –, curățenie, cadouri, pregătirea mesei, mîncatul ca porcul, colicile de după! Politicienii, escrocii, curvele și bombardierii pozează în personaje biblice și te umplu cu balele bunătății. Televizorul seamănă cu o mașină de spălat: clăbucii bunătății se revarsă precum Devalul… Iohannis nu face excepție!

După ce a jucat cîțiva ani în serialul – prost! – PAS CU PAS, actorașul Klaus nu prea mai face rating. L-au mai distribuit în cîteva reclame, în care spunea: spălați-vă pe mîini sau PNL e cel mai tare… Mamă, ce am mai rîs! Penibil! Se vedea pe fața lui dezgustul pentru astfel de roluri, minore, dar, ce să-i faci, un parizer trebuie să mănînce toată lumea, și pentru unul de calitate, Klausi e în stare de orice! Chiar și de meditații!

Nu despre rolișoarele din clipurile cu Sărbători fericite sau 1 Mai… bla, bla, vreau să scriu, ci despre ultima conferință de presă în care KWI și-a exprimat preocuparea… Problema e că atît de preocupat a fost KWI, încît ne-a transmis-o și nouă, celor cîțiva privitori ai micilor ecrane și specialiștilor de la Ambasada rusă!

Aflăm din gura președintelui de țară – nu de bloc, nu de colhoz – că România a subvenționat cu 100.000 de euro manifestațiile anti-prezidențiale din Belarus! Pardon? Eu nu am putut da înapoi, dar, cu siguranță, rușii de la ambasada din București au făcut-o! Deci, da, România a subvenționat cu 100.000 de euro mișcări subversive în altă țară! Adică, ce reclamă oficialii unor țări lovite de revoluții colorate și primăveri, și negat cu vehemență de TOATE autoritățile statale ale democrațiilor consolidate și osificate, este dat pe coș de KWI cu nonșalanța meditațiilor pentru clasa a 4-a! I-a fost greu să explice că România a donat 100.000 de euro într-un fond pentru democrație care alimenta conturile unor ong-uri, care finanțează mișcările de protest pro-democrație etc. În condițiile în care președintele este diriguitorul și garantul politicii externe a României, e clar că Iohannis știe ce spune! Chiar dacă ceea ce spune ne poate costa, pe plan extern, nu doar în relația cu Belarusul, dar și cu aliații actuali! Prea mult, prea complicat, prea peste mînă! Varianta scurtă – și corectă! – a fost rostită cu curaj așa cum stă bine unui personaj de film: România a finanțat răscoala din Belarus împotriva președintelui Lukașenko care, ne place nouă sau nu, conduce oficial țara rușilor albi!

Cu această declarație, cu siguranță KWI a făcut rating în fosta Uniune Sovietică! Aștept cu încredere și nerăbdare să ne spună Klausi cine și cu cît a finanțat mitingurile cu mii de oameni împotriva PSD, cine și cu cît a finanțat mitingul diasporei din 10 august, cine și cu cît a finanțat chiar Revoluția din decembrie 1989! Numai așa va putea rămîne în istorie!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + thirteen =