Investiție de 700.000 de euro pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2

breazova

Recent, prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a primit vizita unei delegaţii din partea companiei TMK Hydroenergy Power SRL, parte a Grupului CEZ în România, formată din Ondrej Safar-CEO CEZ România, Ciprian Dragomir-Director General TMK Hydroenergy Power SRL și Gabriel Negrescu – CEO Tomis Team.

Tema întâlnirii a vizat oportunităţile de investiţie în judeţul Caraş-Severin, cu accent pe proiectele verzi care presupun utilizarea resurselor regenerabile pentru producerea de energie, în contextul preluării activelor a 7 companii din cadrul Grupului CEZ în România dintre care şi TMK Hydroenergy Power SRL, de către Fondul Macquarie Infrastructures and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia.

În cadrul discuţiilor, Ondrej Safar – CEO CEZ România a afirmat că noul acţionar va continua investiţiile în vederea realizării de proiecte care vizează mărirea capacităţii de producţie a energiei regenerabile (energie solară, energie eoliană) şi reducerea consumului. Acesta a amintit cele mai recente investiții efectuate de companie la Reșița: montarea unui al doilea transformator și a unei pompe multietajate, modernă, la Stația de pompare Timiș Trei Ape, parte a sistemului hidroenergetic CEZ din Caraș Severin (investiție de aproape 3 milioane lei), dar și de investiția de aproape 700.000 EURO, din perioada 2020 – 2022, cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Văliug. Pentru acest lucru, CEZ a accesat și a primit finanțare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300.000 Euro) din valoarea totală a investiției.

Ondrej Safar a subliniat interesul companiei de a investi în judeţul Caraş-Severin în zonele cu potenţial de valorificare a energiei regenerabile, în cadrul unor proiecte aflate deja în faza de implementare şi pentru care au fost obţinute toate avizele şi autorizaţiile necesare, inclusiv fonduri europene.

Prefectul Gâfu a amintit că în judeţul Caraş-Severin au fost implementate proiecte care utilizează energie regenerabilă cum ar fi în localitatea Oraviţa, dar a menţionat şi alte localităţi care ar fi eligibile pentru dezvoltarea de investiţii în acest domeniu precum Ciuchici, Naidăş, Bocşa sau Brebu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

5 − four =