Investiție de 700.000 de euro pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2

Investiție de 700.000 de euro pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2

Recent, prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a primit vizita unei delegaţii din partea companiei TMK Hydroenergy Power SRL, parte a Grupului CEZ în România, formată din Ondrej Safar-CEO CEZ România, Ciprian Dragomir-Director General TMK Hydroenergy Power SRL și Gabriel Negrescu – CEO Tomis Team.

Tema întâlnirii a vizat oportunităţile de investiţie în judeţul Caraş-Severin, cu accent pe proiectele verzi care presupun utilizarea resurselor regenerabile pentru producerea de energie, în contextul preluării activelor a 7 companii din cadrul Grupului CEZ în România dintre care şi TMK Hydroenergy Power SRL, de către Fondul Macquarie Infrastructures and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia.

În cadrul discuţiilor, Ondrej Safar – CEO CEZ România a afirmat că noul acţionar va continua investiţiile în vederea realizării de proiecte care vizează mărirea capacităţii de producţie a energiei regenerabile (energie solară, energie eoliană) şi reducerea consumului. Acesta a amintit cele mai recente investiții efectuate de companie la Reșița: montarea unui al doilea transformator și a unei pompe multietajate, modernă, la Stația de pompare Timiș Trei Ape, parte a sistemului hidroenergetic CEZ din Caraș Severin (investiție de aproape 3 milioane lei), dar și de investiția de aproape 700.000 EURO, din perioada 2020 – 2022, cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Văliug. Pentru acest lucru, CEZ a accesat și a primit finanțare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300.000 Euro) din valoarea totală a investiției.

Ondrej Safar a subliniat interesul companiei de a investi în judeţul Caraş-Severin în zonele cu potenţial de valorificare a energiei regenerabile, în cadrul unor proiecte aflate deja în faza de implementare şi pentru care au fost obţinute toate avizele şi autorizaţiile necesare, inclusiv fonduri europene.

Prefectul Gâfu a amintit că în judeţul Caraş-Severin au fost implementate proiecte care utilizează energie regenerabilă cum ar fi în localitatea Oraviţa, dar a menţionat şi alte localităţi care ar fi eligibile pentru dezvoltarea de investiţii în acest domeniu precum Ciuchici, Naidăş, Bocşa sau Brebu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − three =