În Caraș-Severin, rata mortalității infantile este de 10 la mia de copii născuți vii

Salvati Copiii Romania 2

Organizaţia Salvaţi Copiii România a accelerat, în 2019, programul de combatere a mortalităţii infantile, capitol care încă plasează România pe unul dintre primele locuri din Uniunea Europeană, din cauze în general prevenibile sau tratabile.

Astfel, în urma datelor centralizate transmise de medicii din ţară, au fost dotate constant maternităţile din Regiunea Vest cu echipamente medicale în valoare totală de peste 618.011 de Euro. În Regiunea Vest, rata medie a mortalităţii infantile a fost în 2018 de 5,3 la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor procesate de INS. În interiorul regiunii, însă, sunt cateva clivaje semnificative:

  • în județul Caraş-Severin, rata mortalității infantile a fost de 10,0 la mia de copii născuți vii
  • în județul Hunedoara – 5,2 la mie
  • în județul Timiș – 4,5 la mie
  • în județul Arad – 4,5 la mie.

Salvaţi Copiii a ajuns până acum în Regiunea de Vest a ţării cu 99 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 618.011 de euro, la maternitatile din Arad, Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă, Hunedoara, Petroşani, Haţeg, Deva, Lupeni şi Timişoara.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit peste cinci milioane de euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

O parte din aceste fonduri a fost colectată din solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială. Pentru că viaţa unor copii care se luptă să traiască depinde de investiţia pe care Organizaţia o face în maternităţi, Salvaţi Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit pentru dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot găsi detalii accesând link-ul https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit