În 2019, din cei 82 de cetățeni străini care locuiau ilegal în Caraș-Severin, 22 au solicitat azil!

imigrari e1647595898804

În cursul anului 2019, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru ImigrăriBiroul pentru Imigrări Caraş-Severin au asigurat managementul şederii şi rezidenţei, pe raza judeţului, pentru 1.012persoane dintre care 541 străini din state terţe, cei mai mulţi din Serbia şi Moldova şi 471de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Germania, Italia şi Austria.

Au fost depistați 82 de străini în situații ilegale și emise 12 decizii de returnare. De asemenea, au fost emise 184 de avize de angajare pentru lucrători permanenți și detașați. Totodată, poliţiștii de imigrări au aplicat 62 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 103.450 de lei.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 269 de permise de şedere, dintre care 254 pentru şedere temporară şi 15 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 119  certificate de înregistrare şi trei cărţi de rezidenţă permanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 203 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare/detaşare în muncă, fiind emise 184 de avize de angajare/detaşare pentru lucrători permanenţi.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă au fost organizate 91 de acţiuni cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 82 de străini în situaţii ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 12 decizii de returnare, două comunicări de părăsire prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, șase străini au fost îndepărtaţi sub escortă, 4 au fost luaţi în custodie publică, 33 au solicitat azil, iar ceilalţi au fost puşi în legalitate.

Pentru opt cetățeni străini a fost instituită măsura interdicției de intrare în Romania pentru perioade cuprinse între trei luni și 5 ani.

De asemenea, a fost depistată o căsătorie de convenienţă încheiată de un cetăţean din Albania care urmărea obţinerea unui drept de şedere în România.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 62 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 103.450 de lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor in România republicată, O.U.G. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale UE/SEE/CH şi O.U.G. 25/2014 privind încadrarea in muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor in România.