Hotărârea CEMU învolburează apele tulburi de la UEMR. Va fi revocat din funcţie rectorul Andrade Bichescu?

BICHESCU ANDRADE

Universitatea „Eftimie Murgu“, din Reşiţa, stă pe un butoi de pulbere. După numeroasele semnale consemnate de-a lungul timpului de ziarul Argument, toate legate de managementul defectuos, de lipsa banilor pentru salarii, reducerea săptămânii de lucru la patru zile, de inexistenţa dialogului între conducere şi cadrele didactice, în special în cazul Facultatăţii de Inginerie şi Management (FIM), de ignorare a realităţii din unitatea de învăţământ, iată că printr-o Hotărâre din 27 iulie a Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU), se propune revocarea din funcţia de rector a lui Andrade Bichescu, pentru încălcarea prevederilor art. 124 din Legea Educaţiei Naţionale, precum şi monitorizarea UEMR, în vederea reorganizării, dat fiind gravitatea situaţiei financiare şi interne a universităţii.

Potrivit www.carasanul.ro, care a publicat Hotărârea respectivă, membrii CEMU au constatat încălcarea de către UEMR a mai multor prevederi ale art. 124 din Legea Educaţiei Naţionale. Între acestea, disfuncţionalităţi în privinţa organizării Senatului, cu privire la definirea cvorumului şi a membrilor supleanţi, respectiv adoptarea unei Hotărâri de Senat care au fost desfiinţate din această cauză; încheierea în mod eronat a raporturilor contractuale cu două cadre didactice condamnate printr-o sentinţă definitivă pentru luare de mită în formă continuată; adoptarea de către Senat a unei decizii cu impact semnificativ asupra salarizării personalului didactic fără consultarea comunităţii academice; lipsa de transparenţă în privinţa organizării concursului pentru ocuparea a două posturi didactice vacante; scoaterea la concurs a unor posturi la plata cu ora, în realitate însă câştigătorii au fost angajaţi cu normă întreagă.

Totodată, membrii CEMU au reacţionat faţă de modul abuziv în care decanul FIM, Sava Ianici, a fost revocat din funcţie, coroborată cu desemnarea la conducerea FIM a unui decan de la altă facultate, fără a avea studiile necesare. Pe de altă parte, aceştia au constatat că în două rânduri, 2015 şi 2017, Consiliul ARACIS a acordat calificativul de „grad de încredere limitat“ pentru UEMR. Referire se face şi la proasta gestionare a patrimoniului, cu trimitere la Campusul Universitar de Vară de la Coronini care este condusă de un fost student lipsit de experienţă.

Toate aceste aspecte au fost analizate în baza sesizărilor venite dinspre universitatea reşiţeană.

Rectorul Andrade Bichescu este plecat în concediu, motiv pentru care l-am contactat pe prorectorul Cristian Chioncel, care a evitat să se pronunţe direct, preferând să apeleze la articole din Legea Educaţiei Naţionale.

„M-am documentat şi eu cu privire la această Hotărâre, dacă ea există cu adevărat, care circulă de câteva ore pe site-urile de socializare. Eu ştiu că toate documentele CEMU, inclusiv hotărârile, sunt documente publice şi se publică pe site-ul ministerului unde  nu am găsit nimic. Eu consider că acesta nu e un document care se dă pe sub mână, pe surse sau mai ştiu eu cum.

Apoi, în Hotărâre se face trimitere la sesizări din aprilie şi mai anul trecut, ceea ce ne duce la o crasă contradicţie cu legea care explică modul în care se analizează şi soluţionează astfel de sesizări. În mod normal rezultatul ar fi trebuit comunicat la trei luni de la acele verificări or noi aici suntem la peste un an distanţă. Nu ştiu ce să zic, dacă acel document se bazează pe acele sesizări este, din punctul meu de vedere, clar în afara legii. În concluzie, la universitate nu a ajuns o astfel de Hotărâre şi nici măcar nu a fost comunicată părţilor şi făcută public, pe site.“

Surprinzător sau nu, site-ul universităţii reşiţene este inactiv de câteva zile, ceea ce sporeşte misterul legat de această Hotărâre care, la rândul ei nu apare, oficial pe site-ul CEMU neactualizat din mai 2018.

În această dimineaţă, conducerea UEMR a convocat o întâlnire cu membrii săi, urmată de o alta a Senatului în care, cel mai probabil, se va analiza situaţia nou apărută.