Gheorghe Românu: „Primul lucru pe care trebuie să-l facem este introducerea gazului metan în Anina!”

Gh Romanu

În perioada cât am fost primarul oraşului Anina, un punct important al mandatului meu a fost conceptul „Anina, oraş turistic”. Acest lucru face parte din strategia pe care ne-am propus-o în ultimii ani. Devenind oraş turistic, Anina va intra într-o nouă etapă de dezvoltare, pentru că având statutul de staţiune turistică se vor putea atrage mult mai uşor fondurile pentru nevoile oraşului.

În urmă cu trei ani, am gândit un obiectiv măreț, acela de a transforma incinta Puțului 1 într-un monument al mineritului, un muzeu al mineritului. Am atras în acest scop 3,6 milioane de euro, iar de luna viitoare va începe reabilitarea întregii zone miniere de la Puţul 1. Este un obiectiv foarte important, care va face legătura cu calea ferată, şi făcând legătura cu linia ferată, intră astfel într-un circuit turistic. Acest obiectiv va crea locuri de muncă, prin creşterea numărului de pensiuni, restaurante etc.

De asemenea, în urmă cu o lună am inaugurat în Anina un Centru Cultural Muzeistic, un obiectiv important pentru comunitate şi pentru judeţul Caraş-Severin, în care am căutat să aducem atât viaţa socială, cât şi istoria oraşului, momente deosebite de la înfiinţarea oraşului în 1773 până azi. În acest Centru sunt expuse şi elemente din rezervaţia paleontologică din Anina, veche de 205 milioane de ani.

Pentru următorul mandat de primar al oraşului Anina, primul lucru pe care trebuie să-l facem este introducerea gazului metan în oraş! Este un proiect pentru viitorul apropiat, până în data de 17 noiembrie va fi depus acest proiect. În acest sens, am încheiat contract cu o firmă de consultanţă, care la rândul ei lucrează la studiul de fezabilitate. Nu demult s-a alocat suma de un miliard de euro pentru introducerea gazului metan în judeţ, în zonele în care el încă nu există, iar oraşului Anina îi revin 325 de milioane de euro.

Gazul metan în Anina înseamnă în primul rând un ajutor pentru populaţia îmbătrânită, deoarece lemnul a ajuns mult prea scump şi este dificil de achiziţionat, de transportat. Prin introducerea gazului, există şanse ca în acest orăşel să se poată dezvolta firme care folosesc din plin gazul metan, cum sunt cele din industria chimică.

Pentru următorul mandat, mai am în vedere finalizarea obiectivului major care este Muzeul Mineritului, precum şi reabilitarea străzilor rămase neasfaltate în Anina, astfel încât oraşul nostru să merite pe deplin numele de oraş turistic!

(P.E.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + 13 =