GEC Nera: „Pădurile de pe Valea Minișului, îmbâcsite de depozite haotice de deșeuri“

deseuri vale minisului 5

În urma monitorizărilor din luna noiembrie, Grupul Ecologic de Colaborare Nera, a constatat că tot mai mulți agenți economici și persoane fizice abandonează deșeurile în pădure iar locurile alese sunt situate delungul șoselelor care nu de puține ori traversează ariile naturale protejate din județul Caraș-Severin.

GEC Nera apreciază că aceasta este o tendință apărută după înăsprirea sancțiunilor privind depozitarea deșeurilor iar făptașii aleg locuri din pădure unde sunt mai greu depistați. Recent GEC Nera a sesizat Garda Forestieră Timișoara în legatură cu astfel de fenomene des întâlnite pădurile de pe Valea Minișului în locuri aflate în zona și în interiorul parcurilor naționale Semenic Cheile – Carașului și Cheile Nerei – Beușița.

„Ne așteptam aspectele sesizate să fie constatate și de către Garda Forestieră Timișoara iar administratorul de teren, respectiv Romsilva, să fie sancționat și obligat la aducerea acestor zone la starea inițială așa cum prevede Legea 171/2010. Într-un răspuns trimis către GEC Nera, Garda Forestieră Timișoara dă de înțeles că numai infracțiuni de acest gen constatate cu ocazia controalelor periodice ale gărzii, probabil programate și anunțate din timp pe trasee bine stabilite, ar putea face obiectul unor sancțiuni prevăzute de Legea 171/2010. Cu infrcțiunile sesizate de societatea civilă ……este mai complicat, motiv pentru care Romsilva nu a fost sancționată de gardă în acest caz nici măcar cu o ”mustrare verbală”. I s-a adus doar la cunoștință despre existența depozitelor de deșeuri“, a transmis Doina Mărgineanu, consilier relații publice Gec Nera.

În răspunsul celor de la Garda Forestieră se arată că: „Personalul Gărzii Forestiere Timișoara are calitatea de agent constatator, nu are calitatea de organ de cercetare. Cu ocazia verificărilor efectuate de reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara, în fondul forestier din județul Caraș-Severin, acestea nu au surprins în fapt persoane care au depozitat reziduri menajere, industriale, petroliere sau rezultate din prelucrarea lemnului, a substanțelor chimice și a apei sărate în fond forestier. Totodată, în conformitate cu prevederile art. 61 din OUG nr. 27/2002 cu modificările și completările ulterioare, am redirecționat adresa dvs către Direcția Silvică Caraș-Severin, Administrația Parcului Național Semenic-Cheile Carașului și Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 3 =