Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, mai atentă la persoanele care aruncă deșeuri la întâmplare

deseuri apa

Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița anunță că va sancționa cu amendă contravențională persoanele care vor fi surprinse deversând deșeuri pe teritoriul Parcului Național și în zonele limitrofe, având în vedere că în ultima perioadă s-a înmulțit numărul celor care aruncă deșeuri, în mod intenționat, în zona împădurită limitrofă drumului național DN57B.

„În urma ploilor abundente, râurile din bazinul Nerei au adus în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița deșeuri provenite de la comunitățile din amonte. Au fost organizate acțiuni de igienizare la care au participat, pe lângă membrii administrației parcului, reprezentanți ai primăriilor locale și ai ocoalelor silvice aferente, cadre didactice și elevi din zona ariei protejate. De asemenea, rangerii patrulează în mod constant în sectoarele cu probleme“, au transmis reprezentanții Parculaui Național.

Din nefericire, separe că în ciuda acestor acțiuni întreprinse, gunoaiele continuă să apară, mai ales în zona parcărilor auto si pe malurile raurilor. Populația trebuie să conștientizeze impactul negativ pe care acestea îl provoacă – poluarea solului și a apelor din jur, inclusiv apa potabila, efectul vizual neplăcut – și să oprească aceste rele practici.

Arie protejată de interes național
Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este o arie protejată de interes național, situată la limita sud-vestică a țării, în sudul Munților Aninei din județul Caraș-Severin. A fost înființat ca parc național în ianuarie 1990 și a fost declarat arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000.

Zona cuprinde valori naturale și culturale, iar în iunie 2017, o suprafață de peste 4200 hectare de pădure seculară de fag de pe teritoriul parcului a fost introdusă în patrimoniul natural UNESCO. Valoarea inestimabilă a acestei arii protejate este dată de habitatele caracteristice – făgete seculare, alun turcesc, tufărișuri de liliac, mojdrean și scumpie, precum și de pajiștile de pe stâncăriile calcaroase, cu o mare diversitate floristică, în care pot fi identificate peste jumătate din speciile de orhidee spontane din România. Teritoriul parcului este un cadru prielnic pentru numeroase specii de insecte, păsări de tot felul și diverse mamifere. Cheile cursurilor de apă sunt bogate în pești, iar existența peisajului carstic și a unui climat cu un pregnant caracter submediteranean, face posibilă și observarea unor specii cum ar fi scorpionul carpatin sau vipera cu corn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × one =