Fonduri importante pentru lucrări la infrastructura de apărare împotriva inundațiilor în Caraș-Severin

acumularea Surduc

Anul acesta, Administrația Bazinală de Apă Banat are în plan 12 importante lucrări de investiții care sunt finanțate de la bugetul de stat, dar și din resurse proprii sau prin PNRR. Acestea privesc mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor de apă existente, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, a infrastructurii și a obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc, precum și protecția mediului și a biodiversității prin măsuri ecologice relevante și prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic.

O parte dintre aceste lucrări sunt situate pe cursurile de apă din Caraș-Severin, astfel: regularizarea pârâului Belareca (realizare 76%), refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița (realizare 72%). De asemenea, lucrarea “Apărare împotriva inundațiilor a municipiului Caransebeș, zona Aeroport – zona Caransebeșul Nou, județ Caraș-Severin” are deja demarate procedurile pentru exproprierea terenurilor necesare amplasării lucrărilor. Pasul următor este să se obțină toate avizele necesare demarării lucrărilor.

Un alt proiect nou, cu scopul apărării împotriva inundațiilor, va putea începe procedurile de achiziții pentru execuția lucrărilor. Este vorba despre sistemul de evacuare a apei din incinta îndiguită la Remetea Pogănici

La trei lucrări propuse spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) sunt demarate procedurile de achiziție pentru serviciile de asistență tehnică de proiectare, în urma cărora se vor stabili soluțiile tehnice cele mai eficiente și estimarea financiară a acestora. În județul Caraș-Severin se are în vedere asigurarea atenuării și tranzitării în siguranță a volumelor de viitură pe râul Caraș și afluenți pe tronsonul Ticvaniu Mare – frontieră Serbia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × two =