Fonduri Europene – vulnerabilităţi şi oportunităţi în 2021

fonduri europene

În 25 februarie 2021, a avut loc conferința „Fonduri Europene – vulnerabilități și oportunități în 2021”, parte a proiectului Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to Citizens.

Dragoș Pîslaru, europarlamentar și membru al Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare din Parlamentul European, a fost unul dintre invitații acestei conferințe, care a vorbit despre importanta șansă a României în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență.

„România are o șansă absolut istorică. Are, pe de o parte, resurse pentru a repara lucruri care poate nu au fost îndeajuns corectate sau reparate sau modernizate 30 de ani de zile, pe principiul mai ales al politicii de coeziune, al prinderii din urmă, al recuperării decalajelor. România are mult mai mult decât bani europeni și asta mi se pare un element important de reținut. Are un context dat la nivel european pentru a face reformele de care este nevoie, pe care le regăsim în procesul semestrului european, în recomandările specifice de țară și pe de altă parte de a produce investițiile necesare pentru convergența reală și nominală, evident, dar reală a României în spațiul european. România este puternică într-o Europă puternică”, a afirmat europarlamentarul în cadrul conferinței.

Potrivit lui Dragoș Pîslaru, reperul de eficiență de care este nevoie privind acest Plan Național de Redresare și Reziliență este obligativitatea conlucrării între partea publică și partea privată, întrucât nu este vorba numai de investiții în sectorul public. În sectorul privat este cuprins atât sectorul antreprenorial: firmele mari și mici cât și sectorul societății civile: ONG-uri.

Un alt reper de eficiență necesar, precizat de către europarlamentarul Dragoș Pîslaru, este existența unei legături importante între zona guvernamentală și Comisia Europeană, instituțiile europene.

De asemenea, Dragoș Pîslaru afirmă că aceste reforme și investiții nu se fac doar la nivel central, astfel subliniază necesitatea colaborării între autoritățile locale și cele centrale și cea a implicării mult mai bune la nivel local.

Europarlamentarul consideră că Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și toată echipa Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au înțeles foarte bine modul în care trebuie structurat acest Plan Național de Redresare și Reziliență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 6 =